NavMenu

Minimalno invazivna hirurgija - Velike operacije, a mali rezovi

Izvor: Promo Sreda, 07.12.2016. 09:34
Komentari
Podeli

(Foto: MichaelVaulin/shutterstock.com)
Možete li da zamislite da je kroz rez od samo nekoliko milimetara moguće izvaditi tako velike organe kao što su materica, slezina, mokraćna bešika, žučna kesa? Da je moguće operisati diskus herniju i istog dana ustati i hodati?

Da, ovo je danas moguće zahvaljujući minimalno invazivnoj hirurgiji, kod koje hirurg kroz ubodnu ranu od nekoliko milimetara uvodi kameru u određeni deo tela, čime dobija preciznu sliku o stanju organa i tkiva. Na ovaj način on istovremeno postavlja dijagnozu i otklanja sve patološke promene na određenom organu, uklanja deo organa ili ceo organ.

Minimalno invazivnim pristupom mogu se operisati svi organi u trbuhu i maloj karlici, pluća i organi grudnog koša, kao i kukovi, ramena, kolena i kičma.

Prednosti minimalno invazivne hirurgije su zaista neverovatne. Ove operacije traju kraće od klasičnih, otvorenih operacija, postoperativni bol je znatno slabiji, rizik od krvarenja i infekcije je minimalan, u bolnici se ostaje najčešće samo jedan dan.

Pacijent se oporavlja izuzetno brzo: za najviše dve nedelje, čak i posle velikog operativnog zahvata, može da se vrati svakodnevnim aktivnostima.

Vrlo je važno i to da su ožiljci na koži skoro nevidljivi.

Prema delu tela koji se operiše, minimalnim invazivnim procedurama pripadaju laparoskopske operacije, koje podrazumevaju operacije svih organa u trbuhu i maloj karlici, zatim torakoskopske operacije organa u grudnom košu, artroskopske operacije kuka, ramena, kolena i endoskopske operacije kičme.

Laparoskopija

(Foto: shutterstock.com)
Laparoskopska hirurgija je naziv za minimalno invazivnu hirurgiju trbuha. Kroz male ubodne rane dužine od svega 5-10 milimetara uspešno se operišu žučna kesica, kila, želudac, slepo crevo, debelo crevo, pankreas, slezina, jajnici, materica. S druge strane, klasične operacije ovih organa izvode se kroz rezove dužine 10 do 30 centimetara. U Bel Medicu serade sve laparoskopske operacije, uključujući i laparoskopske operacije ekstremne gojaznosti. Na čelu tima za laparoskopsku hirurgiju je prof. dr Đorđe Bajec.


VATS hirurgija

Zahvaljujući tehnološkom razvoju,kroz rez od 1 do 3 cm video asistiranom torakoskopskom metodom (VATS) izvode se čak i najsloženije operacije organa u grudnom košu, poput operacija karcinoma i benignih tumora pluća, timektomije, lečenja pneumotoraksa i prekomernog znojenja. Ništa manje važna nije minimalno invazivna biopsija pluća, biopsija plućne maramice i tumora u sredogruđu.


VATS metodomlekar može da dobije bolju sliku stanja organa u grudnom košu i postavi precizniju dijagnozu nego kod klasičnog otvaranja grudnog koša. Istovremeno, uspešno uklanja sve patološke promene, a mnogo manje ugrožava plućnu funkciju nego kod klasične operacije.

Endoskopska operacija diskus hernije

Kompletno endoskopska operacija lumbalne diskus hernije najsavremenija je hirurška metoda na svetu za lečenje ove bolesti. Ova operacija se u Srbiji radi samo u Bel Medicu, a izvodi je dr sci. med. Marko Marković, neurohirurg i internacionalni instruktor za kompletne endoskopske operacije kičme ispred kompanije Richard Wolf, kao i stručni konsultant kompanije Riwospine.

Reč je o minimalno invazivnom hirurškom zahvatu, gde se kroz otvor od samo nekoliko milimetara izvlači oboleli deo diskusa i oslobađa uklješteni nerv sa uspešnošću preko 90%.

Artroskopija

Artroskopijom se otkrivaju i leče bolesti i povrede zglobova pomoću specijalnih hirurških instrumenata koji se uvode kroz rezove dužine između 5 i 10 mm. Tokom ovog postupka obezbeđuje se bolja vidljivost unutrašnjosti zgloba, nanosi se znatno manja šteta okolnom tkivu nego kod klasične operacije, a vreme oporavka je izuzetno kratko, što je posebno važno za sportiste. Fudbaleri se posle artroskopije meniskusa vraćaju na teren već posle tri-četiri nedelje. Inače, prvog dana nakon operacije meniskusa ili ligamenata pacijentimogu da hodaju. U Bel Medicu se izvode artroskopske operacije kuka, kolena i ramena.

Napomena: autor teksta Bel Medic tim


Bel Medic je jedina medicinska ustanova u Srbiji koja ima kompletan centar za minimalno invazivnu hirurgiju

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.