NavMenu

Beočin privodi kraju radove u novoj industrijskoj zoni - Izgradnja pristaništa u Banoštoru jedan od najvažnijih projekata za 2017. godinu

Izvor: Dnevnik Utorak, 06.12.2016. 08:37
Komentari
Podeli
Beočin (Foto: beocin.rs)Beočin
Predsednik Opštine Beočin Mitar Milinković kaže da ovu opštinu iduće godine očekuju razni projekti koji će u prvom redu omogućiti razvoj privrednih potencijala, omogućiti zapošljavanje i time poboljšati život svih građana, a da je lokalna samouprava za ovo kratko vreme, na dobrom putu da ostvari dosta toga. Radovi na projektu nove industrijske zone koja se postire na samom ulasku u Beočin iz pravca devijacije regionalnog puta R-116 na površini od 16 hektara su uveliko u toku, a pored toga Beočinci mogu da očekuju u narednoj godini i realizaciju niza drugih manjih, za građane, značajnih projekata.

Za industrijsku zonu, prikupljaju se dozvole, koje će Opština imati već u januaru, kada će konkursi biti raspisani. Osim fabrike Lafarge, koja je putokaz i za druge kompanije, ovde radi više uspešnih firmi kao što su Agrogrnja, koja planira desetostruko proširenje svojih kapaciteta, Mars, Remming, Karin komerc, Pro Wood, J&J Metalni proizvodi i druge.

Slovačka firma koja treba da gradi fabriku za proizvodnju električne i toplotne energije na bazi biomase je u završnoj fazi prikupljanja dokumentacije i zaposliće 50 radnika sa teritorije opštine, kaže Milinković i dodaje da će to biti i jedan od uslova za gradnju u industrijskoj zoni da zapošljava radnike iz ove opštine.

Podatak da se 120 radnika iz Opštine Beočin zaposlilo u novootvorenim novosadskim fabrikama je dobra vest za ovu opštinu, ali planiraju da u idućoj godini još smanje stopu nezaposlenosti. Lokalna samouprava je za narednu godinu pripremila tridesetak projekata, koje ovde nameravaju da ostvare uz pomoć republičkih, pokrajinskih sredstava, ali i iz drugih fondova i izvora.

U planu su dogradnja novog boravišnog prostora u sklopu predškolske ustanove stranom donacijom, investicijom vrednom oko 55.000 EUR, sanacija pešačko-biciklističke staze u Svetosavskoj ulici, uređenje sportskih terena u Špicer bašti, poboljšanje javne rasvete i drugi.

- Takođe, u narednoj godini nameravamo da izađemo u susret i poljoprivrednicima, a preko pokrajine omogućimo pristup povoljnim kreditnim linijama. Planiramo niz aktivnosti u cilju poboljšanja uslova života, komunalne i saobraćajne infrastrukture, tehničko regulisanje saobraćaja kao što su pojačanje asfalta i bankina u Beočinu, ali najviše ćemo se angažovati oko industrijske zone i privlačenja investitora, kako bi zaposlili radnike i smanjili nezaposlenost - kaže Milinković.

Radiće se i kotlarnica u beočinskoj Toplani, uređenje prostora ispred Kulturnog centra, ali i projekti u drugim mesnim zajednicama u opštini, dogradnja kanalizacione mreže u Rakovcu, sanacija fudbalskog terena u Banoštoru i drugi projekti, najavljuje Milinković. Već je završeno bušenje bunara, te je u Rakovcu, Čereviću i Braziliji rešen problem s vodom, koja ide na prečišćavanje i ispravna je za piće.


Gradiće se pristanište

Beočinci su se odlučili da pristanište za međunarodni saobraćaj, jedan od najvažnijih projekata iduće godine grade u Banoštoru, iako je bilo dvoumljenja oko lokacije.

- Odlučili smo da pristanište ipak neće biti locirano u centru, već na mestu gde se nekada nalazila skela - kaže predsednik opštine Mitar Milinković i dodaje da su dobijena bespovratna sredstva od 20 miliona dinara za projektnu dokumentaciju i izvođenje, a da Opština finansira ostalo.

Projekat bi trajao do 2018. godine, tačnije do završetka kompletnog pristaništa, koje će se graditi u više faza i uključiti druge značajne institucije i subjekte iz oblasti vezanih za njegovu realizaciju. Još početkom oktobra u Ministarstvu trgovine turizma i telekomunikacija potpisan je ugovor kojim se pristupa izgradnji pristaništa za međunarodni saobraćaj u Banoštoru.

- Sva dokumentacija i dozvole biće sređeni na proleće, kada kreće izvođenje radova, koje će ići vrlo brzo. Reč je o projektu koji osim lokalnog ima i regionalni, međunarodni značaj. Lokacija u centru je fizički bolja, ali potrebno je izgraditi dva parking mesta za autobuse, pet do šest parking mesta za vozila, tri objekta, toalet, smestiti miliciju, carinu – nabraja Milinković i dodaje da bi centar bio urušen ako bi se tu gradilo pristanište, ne bi bilo zelenila i dečjeg igrališta. Odabrani lokalitet biće bezbedniji, malo skuplji, ali biće više prostora za pristanište.

- Lokalitet mora da se naspe, razgovarali smo sa nekim projektantima, i rekli su da neće biti nikakav problem izgraditi prilazni most- kaže predsednik opštine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina

Firma Negast planira gradnju savremenog objekta na Voždovcu - U planu 39 stanova (FOTO)

U Ulici Save Maškovića na Voždovcu planira se gradnja objekta spratnosti 2PO+P+4+Ps, nakon što bude srušen pomoćni objekat koji već postoji na parceli. Ukupno su projektovani četiri poslovne jedinice - lokala, tri poslovna apartmana i 39 stanova. U dve podrumske etaže organizovana je garaža za smeštaj 59 putničkih vozila: na etaži Po-2 je projektovano 39 parking mesta, a na Po-1 20 parking mesta. U delu podruma koji nije

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.