NavMenu

Agroživ pod novom firmom?

Izvor: Novosti Utorak, 06.12.2016. 08:35
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Bukhanovskyy/shutterstock.com)Ilustracija
Kompanija za preradu živinskog mesa Agroživ u decembru će prestati da postoji, ali iz lokalne samouprave stiže ohrabrujuća najava da bi pod nekim drugim imenom proizvodnja u Žitištu vrlo brzo mogla da se obnovi.

Za 16. decembar u zrenjaninskom Privrednom sudu zakazano je prvo poverilačko ročište u postupku stečaja nad Agroživom. Stečaj je zahtevalo nekoliko bivših radnika, jer ne mogu da naplate potraživanja po izvršnim presudama. Ali, i Ministarstvo privrede, koje je pokušalo da u postupku privatizcije pronađe kupca za Agroživ, no nije bilo interesovanja.

Prethodno je vlasnik kompanije Srbijagas 100% akcija Agroživa bez naknade ustupio državi. Država je kroz socijalni program uspešno zbrinula 350 radnika, a klanica i drugi objekti Agroživa u Žitištu i okolni ostali su prazni. U međuvremenu, neslavno je završio i zakupac pogona BG Mibras, koji je digao ruke od namere da u Žitištu uspostavi jako privredno društvo za proizvodnju i preradu živinskog mesa.

Stečajna upravnica Dragica Arsić kaže za Novosti da sastavlja finansijski izveštaj za prvo poverilačko ročište. Očekuje da će sud već na sledećem ročištu, zakazanom za 22. decembar, prelomiti i proglasiti bankrot. Jer, Agroživ nema skoro nikakvu imovinu, a dugovanja se mere milijardama. Takođe, potpuno je izvesno da će mnogi poverioci ostati "kratkih rukava", a najdeblji ceh platiće država, čija javna preduzeća neće imati od koga da naplate dugove za gas, struju...


- Mnogo bi nam značilo da klanica ponovo proradi. Nemamo značajnije industrijske kapacitete, pa bi oživljavanje Agroživa vratilo nadu za Žitište. Razgovori su u toku, pomaže Ministarstvo privrede i nadamo se dobrim vestima - kaže Mitar Vučurević, predsednik opštine Žitište, a ohrabrujuće je da je klanici upravo priključena struja i da zainetersovani za obnavljanje proizvodnje sve češće svraćaju u Žitište.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Izvođači za gradnju Tiršove 2 tražiće se u konkurentnom postupku sa pregovaranjem - Država objavila novi tender, cena ostala ista

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je novi tender za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2, a ovoga puta, umesto u otvorenom postupku, izvođači će se tražiti u konkurentnom postupku sa pregovaranjem. Cena tendera nije izmenjena u odnosu na prošli put, te i dalje iznosi 11,2 milijarde dinara (oko 95 mil EUR) bez PDV-a, a detaljnije o tenderu pogledajte OVDE. Podsetimo, cena je upravo i bila razlog poništavanja prethodnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.