Izvor: Tanjug | Sreda, 26.03.2008.| 08:59
Izdvojite članak Odštampajte vest

"General Electric" mogući partner JP "Železnice Srbije" - predstavnici kompanija razgovarali o modernizaciji pruga u Srbiji


Generalni direktor "Železnica Srbije" Milanko Šarančić i predsednik američke kompanije "General Electric " za Italiju i jugoistočnu Evropu Đuzepe Reki razgovarali su juče ( 25. mart 2008. godine) u Beogradu o mogućnosti učešća te firme u elektrifikaciji pruge Niš-Dimitrovgrad.

Šarančić je, posle sastanka u Vladi Srbije, izjavio da je reč o projektu elektrifikacije, signalizacije i izgradnje telekomunikacija na pruzi od Niša prema Dimitrovgradu, koja jedina na "Koridoru 10" nije elektrificirana.

- Dogovoreno je da se 96 kilometara pripremi za početak radova, jer je plan da se početkom 2009. krene s remontom tog dela pruge, kako bi se izbeglo da se pruga dva puta zatvara, s obzirom na to da radovi traju dugo - ukazao je Šarančić.

On je rekao da je razmatrana mogućnost da "General Electric" bude prisutan i u modernizaciji pruga centralne Srbije, u dužini od blizu 200 km, jer je potrebno da se na potezu, potpuno modernizuju pruge.

- Govorili smo i o mogućnosti da "General Elektric" pomogne u realizaciji drugog po značaju projekta u Srbiji - pruge Beograd-Bar koju treba značajno da modernizujemo, da ubrzamo saobraćaj i da promenimo profile u tunelima- istakao je Šarančić.

Tuneli će tada moći da prihvate i vagone za prevoz najvećih tereta, pa će biti olakšan prevoz robe iz Luke "Bar", preko Srbije, u srednju i istočnu Evropu, rekao je on.

Razgovorima je prisustvovao i držvani sekretar u Ministarstvu infrastrukture Miodrag Jocić.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.