NavMenu

Roboti obučavaju radnike u magacinu

Izvor: eKapija Ponedeljak, 05.12.2016. 13:10
Komentari
Podeli

(Foto: vipman/shutterstock.com)
Trgovinski gigant Amazon odlučio je da skrati vreme obuke novih magacinskih radnika da bi adekvatno odgovorio na navalu prazničnih porudžbina, koja je već počela. Kraća obuka dovešće do ušteda, a moguće je da će kompaniji ostati prostora da uveća radnu snagu za oko 40%, tako što će privremeno zaposliti 120.000 radnika za vreme udarne sezone.

Ono što komplikuje čitav proces je tržište i konkurencija kao što su Wal-Mart i United Parcel Service. Tom Bjankuli, tehnološki direktor kompanije Zebra Technologies, koja sarađuje sa maloprodajnim lancima, kaže da se te kompanije nadmeću za isti segment radne snage, što posebno utiče na Amazon. Niska stopa nezaposlenosti i skorašnje povećanje plata inače najslabije plaćenih radnika u Americi primorava Amazon da se snalazi tako što će ubrzati trening korišćenjem tehnologije i na taj način privući radnike. Istovremeno, Amazon ubrzano povećava broj stalno zaposlenih.

Džon Olsen, potpredsednik Amazona zadužen za ljudske resurse, kaže da je ključno pitanje koja tehnologija može najviše da ubrza trening novih radnika. U Amazonu, inače, smatraju da bi prodaja mogla da se uveća za čak 27% u odnosu na prošli praznični period i dostigne 45,5 mlrd USD.

Novi pogoni Amazona odlikuju se brojnim automatizovanim procesima, koji koriste ekrane, robote i skenere da bi što pre obučili radnike. Olsen tvrdi da radnici već prvog dana na poslu prolaze kroz praktičnu obuku i da se to pokazalo kao velika prednost. Poređenja radi, u običnim skladištima, radnici prve dane obuke provedu stičući teorijska znanja.

Baš ova razlika može Amazonu dati prednost, jer brz promet radnika, koji je inače problem za kompaniju, postaje manje važan ako je brzina obuke veća, kako tvrdi Brajan Devin, stariji potpredsednik kompanije za kadrovsku logistiku ProLogistix. Uz to, pošto su gotovo sva Amazonova skladišta izgrađena po manje-više istom modelu, kompanija je u mogućnosti da implementira isti program obuke u većem broju skladišta, po mišljenju Stiva Ozberna, stručnjaka za skladištenje iz konsultantske firme Kurt Salmon.

Amazonova najnovija skladišta opremljena su robotima i zahtevaju više radnika nego ona konvencionalna, jer povećana efikasnost dovodi do većeg broja narudžbina, čiju obradu i dalje vrše ljudi. Roboti veličine paleta kreću se mnogo brže od radnika, a samim radnicima je olakšano nalaženje artikala koje im roboti dostavljaju, jer se ono sada obavlja preko ekrana. To je velika prednost u odnosu na proces u običnim skladištima, gde radnici moraju da pamte gde se koji artikal nalazi. Nakon što preuzme artikal sa police koju nosi robot, radnik ga skenira, nakon čega dobija podatak u koji kontejner treba smestiti artikal da bi se on otpremio na željenu destinaciju.

Dvadesetjednogodišnji radnik Ngcebo Sibija, koji je prošlog decembra proveo nekoliko dana u noćnoj smeni u Amazonovim skladištima u Milton Kinsu, u Engleskoj, kaže da je obuka bila jednostavna i efikasna.

– Pokazali su nam kako da obavljamo posao i kako da preduzmemo neophodne bezbedonosne mere, npr. pri prelasku preko podova kojima se kreću viljuškari.

Sibija tvrdi da je, uz praktičnu obuku, posle samo jednog dana bio spreman da se baci na posao.

– Bilo je veoma lako a i plata je bila pristojna – dodaje mladi radnik.

Kompletan sadržaj Tematskog biltena "Transport i logistika - efikasna podrška biznisu" možete pročitati OVDE.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.