NavMenu

Biće sarme i podvarka za dijasporu - Preduzeće Polo iz Čačka izvozi kiseli kupus u SAD i Kanadu

Izvor: Novosti Subota, 03.12.2016. 14:12
Komentari
Podeli
Gastarbajteri iz Amerike i Kanade, koji su i "preko bare" nostalgični prema dobrom podvarku i sarmama, sigurno će se obradovati kada narednih dana na rafovima tamošnjih trgovina budu videli kiseli kupus iz čačanskog kraja, i to - u glavicima, kao list za sarmu i ribanac.

Zahvaljujući firmi Polo, koja se bavi preradom i konzerviranjem voća i povrća, kiseli kupus sa njiva kraj Morave, stići će do naše dijaspore širom sveta, i to u takvom stanju da je odmah spreman za spremanje najlepših srpskih specijaliteta.

Godinama već ova čačanska firma izvozi kornišone, papriku, turšiju, mešanu salatu, feferone i ajvar. Prvi put, međutim, vrata dalekog kanadskog i američkog tržišta otvaraju se i za ovdašnji kiseli kupus.

- Cilj celokupnog izvoza iz zapadnog Pomoravlja je da se uključe mali proizvođači, da dobiju šansu na tom velikom tržištu, a posebno da dobiju šansu pred našom dijasporom - kaže Despot Krdžić, zastupnik američke firme, zainteresovane za prodaju kiselog kupusa.
- Kupus koji ide sa ovog prostora biće distribuiran u Čikagu, Njujorku i mestima u okolini ovih gradova. Ukusi ljudi koji su otišli odavde nisu se promenili i oni su željni proizvoda iz rodnog kraja.

Vlasnik preduzeća Polo Čačanin Cane Jovanović ističe da mu je drago što su nacionalne prodavnice u Americi i Kanadi počele da nude robu i drugih naroda da bi privukle kupce.

Više od 200 kooperanata sa prostora zapadne Srbije snabdeva fabriku kojoj je primarna proizvodnja zimnice. Osim takozvanog kiselog programa, u firmi se proizvode i marmelade, džemovi i slatko od raznog voća.

Jedan od proizvoda koji će sigurno osvojiti inostrano tržište je i čokoladirana suva šljiva, koje takođe ima u ponudi čačanske firme Polo. Zasada su dostupne samo u domaćim trgovinama, ali se Čačani nadaju da će ovaj proizvod osvojiti čula potrošača širom sveta.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Finansije

Feka Automotive gradi energetski efikasan proizvodni objekat - EBRD odobrila 15 mil EUR

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržava ovu investiciju odobravanjem kredita od 15 mil EUR kompaniji Feka Automotive (Feka), proizvođaču automobilske rasvete iz Srbije. Feka, koja ima ugovore o snabdevanju sa vodećim međunarodnim proizvođačima automobila kao što su Tojota, Folksvagen i Stelantis, koristiće sredstva da poboljša svoju ukupnu efikasnost i poveća dostupnost pouzdanih uređaja za osvetljenje

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.