Izvor: Novosti | Petak, 02.12.2016.| 12:18
Izdvojite članak Odštampajte vest

Slamka spasa za Jugoremediju - Odbor poverilaca uložio žalbu na rešenje o bankrotu

Ilustracija
Odbor poverilaca fabrike lekova Jugoremedija u stečaju žalio se Privredno-apelacionom sudu na rešenje Privrednog suda iz Zrenjanina o bankrotstvu posrnule farmaceutske kompanije.

Slamku spasa za Jugoremediju i sprečavanje rasprodaje njene imovine radi namirenja potraživanja, Odbor poverilaca pokušava da pronađe u pogrešnim koracima u sudskoj proceduri u ovom stečajnom predmetu. Sud se, naime, opredelio za bankrot, jer podnosioci plana reorganizacije ni posle nekoliko poziva taj plan nisu ispravili i dopunili. Stav je da se plan smatra povučenim, što se sada u žalbi osporava i pokušava da se izbegne bankrot.

- Smatramo da je pre odluke o bankrotu sud, ipak, trebalo da stavi plan na izglasavanje. Sud nije otklonio ni dileme oko vrednosti fabrike, jer su tri proceniteljske kuće različito vrednovale imovinu Jugoremedije - prvo 22 mil EUR, pa 68, i na kraju 17 - kaže za Novosti Vladimir Pecikoza, predsednik Odbora poverilaca.

Odbor ima saznanja da su neke domaće i strane farmaceutske kompanije zainteresovane za kupovinu Jugoremedije, ali da im nije svejedno da li će se ona prodavati kao privredni subjekt ili kao zemljište i građevinski objekti, ako na snazi ostane bankrot. Pecikoza poručuje da će Odbor učiniti sve da se nastavi poslovanje nekada renomirane zrenjaninske fabrike lekova.

- Poverioci će ostati "kratkih rukava" ako dođe do unovčavanja imovine fabrike, kako je to odlučio zrenjaninski Privredni sud. Bankrot bi trajno ostavio na ulici 450 radnika, ali i obezvredio akcije skoro 4.000 malih akcionara, koji se nadaju ozdravljenju Jugoremedije - ističe Pecikoza, nadajući se da će Privredno-apelacioni sud odrediti njenu sudbinu do Nove godine.

Posle otvaranja stečaja 2013. godine, pogone u Zrenjaninu zakupio je novosadski Union medic. Uspešno je organizovao proizvodnju sa stotinak radnika i obnovio izradu mnogih traženih preparata Jugoremedije. Uoči proglašenja bankrota, početkom novembra, otkazao je ugovor i preselio se u Novi Sad.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.