NavMenu

Kasne radovi na mostu preko Save kod Ostružnice - Tri četvrtine posla planirano za 2017. godinu

Izvor: Novosti Petak, 02.12.2016. 08:58
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: ThomBal/shutterstock.com)Ilustracija
Izgradnja mosta blizanca na Savi kod Ostružnice, u sastavu obilaznice oko Beograda, počela je sa višemesečnim zakašnjenjem, i to se vidi na gradilištu. Od nove mostovske konstrukcije za sada se tek naziru konture nosećih stubova na desnoj obali reke. Urađeni su iskopi za buduće betonske nosače iz kojih viri gvozdena armatura, ali mostadžije imaju još mnogo posla - čak tri četvrtine radova ostalo je neimarima da obave do kraja 2017.

Na zvaničnom otvaranju gradilišta, početkom godine, Zorana Mihajlović, ministarka za građevinu, saobraćaj i infrastrukturu, najavila je da će na ovom projektu biti angažovano 10 domaćih kompanija, kao i da će svakog dana na gradnji mosta raditi više od 200, a kasnije i oko 350 radnika. Međutim, ovih dana u zoni radova radnici mogu da se pobroje na prstima dve ruke. U januaru će biti godina od zvaničnog početka radova, a kako je predviđeno da posao traje 790 dana i izgradnja bi trebalo da je blizu polovine. Ipak, izvođač nije uspeo da nadomesti višemesečni zaostatak u poslu, za koji su krivi loši vremenski uslovi.

- Na mostu preko reke Save kod Ostružnice izvode se radovi na svim konstrukcijama od kojih je sastavljen objekat, izuzev dela preko novog Obrenovačkog puta, gde je početak radova planiran za kraj godine - kažu u Putevima Srbije.

- U toku je izrada svih delova konstrukcije donjeg stroja betonskog dela mosta. Paralelno se radi na šipovima, glavnim gredama, stubovima i ležišnim gredama, a u pogonima za obradu čelika izrađuju se čelični segmenti mostovske konstrukcije preko reke. Do sada je obavljena četvrtina ugovorenih radova.


U Putevima očekuju da do kraja godine započne izrada rasponske konstrukcije, gornjeg stroja mosta, i to prvo na delu iznad starog Obrenovačkog puta, a zatim i ostatak konstrukcije na desnoj obali, što je planirano da traje tokom cele naredne godine. Tokom 2017, osim radova na betonskoj konstrukciji objekata 8A, na levoj obali započeće i ostali ugovoreni poslovi.

Most je deo obilaznice oko Beograda, vrednost projekta je 3,57 milijardi dinara, a finansira se iz kredita Evropske investicione banke. Glavni izvođač radova je konzorcijum na čelu sa kompanijom Strabag.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Finansije

Priboj traži investitora za proizvodni pogon vredan 6 mil EUR - Na prodaju parcele u Slobodnoj zoni površine 7.082 m2

Opština Priboj raspisala je javni oglas za prodaju neizgrađenog građevinskog zemljišta površine 7.082 m2, u svojini Industrijskih parkova doo Priboj. U pitanju su sve katastarske parcele čija početna cena iznosi približno 15,6 miliona dinara, a nalaze se u okviru Slobodne zone Priboj. Investitor se obavezuje da na kupljenom zemljištu u narednoj godini izgradi proizvodni pogon površine najmanje 5.000 metara kvadratnih, zaposli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.