NavMenu

Štednja građana Srbije u bankama porasla u oktobru 2016. na 8,99 mlrd EUR

Izvor: eKapija Četvrtak, 01.12.2016. 19:22
Komentari
Podeli
(Foto: Mark Poprocki/shutterstock.com)
Građani Srbije imali su na kraju oktobra 2016. godine na dinarskim i deviznim štednim računima u bankama ukupno 1.106 milijardi dinara, što odgovara protivvrednosti od 8,99 mlrd EUR, prema podacima Narodne banke Srbije.

Devizna štednja stanovništva je u oktobru težila 1.057 milijardi dinara (8,6 mlrd EUR), dok je štednja u domaćoj valuti povećana sa septembarskih 48,9 milijardi na 49,11 milijardi dinara, podaci su iz najnovijeg Statističkog biltena NBS.

Od ukupne štednje u devizama, sredstva oročena na duži rok opala su u oktobru na mesečnom nivou za 7,2 milijarde dinara, i iznosila su 255,8 milijardi dinara (2,1 mlrd EUR), dok je kratkoročna devizna štednja povećana u odnosu na septembar za nepunih 11 milijardi na 801,6 milijardi dinara (6,5 mlrd EUR).

U oktobru je u domaćoj valuti na kratkoročnoj štednji bilo 39,99 milijardi dinara, dok je 9,12 milijardi dinara činila dugoročna dinarska štednja.

Ukupna štednja građana je u januaru ove godine iznosila je 1.073 milijarde dinara (8,7 mlrd EUR).
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

Poljska grupacija Żabka planira da uđe na više tržišta Jugoistočne Evrope. Kompanija iz Poljske nedavno je registrovala internet domen za Srbiju, dok je istovremeno u Rumuniji akvizicijom preuzela kompaniju za distribuciju hrane. Pored akvizicije, registrovana je i posebna kompanija za razvoj maloprodajne mreže, saznaje portal Retail Serbia. Na upit ovog portala kako gledaju na srpsko tržište imajući u vidu da su nedavno kupili domen

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.