Izvor: eKapija | Petak, 02.12.2016.| 12:15
Izdvojite članak Odštampajte vest

Srbija ima najveće tržište električne energije u regionu - Isplativa samo ulaganja u obnovljive izvore

Srbija ima najveće tržište električne energije u regionu, od oko 28 teravat sati godišnje, i sve više se radi na njegovom povezivanju sa tržištima u regionu i Evropi, rečeno je na četvrtoj međunarodnoj konferenciji Regionalno tržište električne energije.

- Oko 37% od ukupne finalne potrošnje je na slobodnom tržištu, a osim tih 10,7 teravat sati, koliko je potrošeno u 2015. godini, koje su kupili kupci na slobodnom tržištu, po tržišnim uslovima se prodaju i gubici i oni su veći od pet teravat sati - izjavila je članica Saveta Agencije za energetiku Ljiljana Hadžibabić.

Ona je rekla da se očekuje da domaćinstava i mali kupci izađu na konkurentno tržište tek kada cena dostigne ekonomsku odnosno onu na slobodnom tržištu.

Domaćinstva i mali kupci od 1. januara 2015. mogu da izaberu ponuđača na slobodnom tržištu, ali niko neće da ponudi cenu koja je ispod ekonomske. Takođe, od 1. januara 2013. otvoreno je tržište na visokom naponu, a od 1. januara 2014. i na srednjem naponu.

Hadžibabić je rekla da postoji veliki broj zahteva za izdavanje licence za snabdevanje i da je Agencija izdala 59 licenci za snabdevanje i 37 za snabdevanje "na veliko" električnom energijom.

- Od ukupno 96 licenci samo njih 45 se pojavilo da hoće nešto da rade na tržištu. Takođe, od tih 45 samo 15 se bavi snabdevanjem krajnjih kupaca, ali je daleko najdominantniji EPS - rekla je Hadžibabić.

Državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Mirjana Filipović je rekla da je u februaru počela da radi srpska berza struje – SEEPEX, a koju je formiralo javno preduzeće EMS sa Evropskom berzom električne energije EPEX SPOT i navela da se sada dosta radi na regionalnom povezivanju.

Tehnički direktor SEEPEX berze Dejan Stojčevski je rekao da se iako još nije prošlo ni godinu dana od osnivanja te berze sve više povećava likvidnost sa dolaskom novih članova. - Imamo sada 11 članova, a vrlo brzo očekujemo još tri nova člana - rekao je Stojčevski i istakao da je cilj berze spajanje tržišta struje, ali da je preduslov otvaranje tržišta.

U energetici će preživeti samo najefikasniji

Izvršni direktor za poslove trgovine električnom energijom u Elektroprivredi Srbije (EPS) Dragan Vlaisavljević upozorio je da proizvodnja struje iz obnovljivih izvora, zbog državnih podsticaja, ugrožava termoelektrane i da će preživeti samo najefikasnije.

On je istakao da liberalizacija trgovanja električnom energijom i proizvodnja struje iz obnovljivih izvora "dramatično obara cenu struje" pa je ugrožen opstanak termoelektrana, a bez njih elektroenergetski sistem je teško održiv.

- Detaljne analize gradnje reverzibilne hidroelektrane, kako bi se proširili kapaciteti EPS-a, pokazuje da, po sadašnjoj ceni struje, ta investicija nije isplativa - rekao je Vlaisavljević. On je istakao da obnovljivi izvori energije "generišu takse koje dižu cene potrošačima, a to će se uskoro dogoditi i u Srbiji".
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.