NavMenu

Iznajmljivanje paleta kao strateško rešenje za lance snabdevanja

Izvor: eKapija Utorak, 06.12.2016. 07:50
Komentari
Podeli
Premeštanje robe iz fabrike na prodajno mesto predstavlja seriju složenih koraka. Modernizacija i standardizacija kretanja proizvoda vodi do manjih troškova i rasipanja robe, unapređuje brzinu izlaska proizvoda na tržište, što je ključno da vaši proizvodi stignu do kupaca u pravo vreme i u ispravnom stanju.

Ako posedujete svoje palete, slanje robe, lociranje praznih paleta, sakupljanje i popravka oštećenih paleta, kao i ponovno pokretanje celog ciklusa je stalni teret. Upravljanje zalihama vaših paleta i održavanje njihovog kvaliteta je skup postupak, a rizik od gubitka sredstava je veoma veliki.

Ukoliko ovaj posao autsorsujete i prepustite kompaniji koja se profesionalno bavi palet-menadžmentom, dobijate sledeće:

- Efikasniju upotrebu kapitala: oslobađate kapital i možete da ga investirate u ključne poslovne aktivnosti

- Manje troškovi rada: smanjujete troškove rada jer možete da dobijete prave palete u pravo vreme, a da ne morate da održavate prekomerne zalihe paleta. Takođe ćete smanjiti gubitke paleta i njihovo oštećenje, čime ostvarujete finansijske benefite, kao i bolji kvalitet.

- Manji rizik: smanjujete rizik od toga da proizvodi čekaju u vašem lancu snabdevanja zbog nedostatka paleta. Sigurni ste da ćete uvek imati dovoljno paleta u mreži koje možete dobiti kada dođe do povećane potražnje; takođe ne izlažete se riziku promene tržišne cene paleta.

- Korporativnu odgovornost: moći ćete efikasnije da trgujete dok istovremeno ostvarujete koristi za životnu sredinu kroz efikasniju upotrebu resursa.

Jedan od novih primera angažovanja spoljnih kompanija je davanje u zakup paleta, što olakšava rešavanje važnih zadataka koji se tiču transporta proizvoda. Dobavljači više ne moraju da čekaju da njihovi partneri vrate prazne palete, da traže mesto na kome će ih skladištiti ili da brinu o popravkama ili neplaniranim isporukama paleta kada stigne iznenadna porudžbina ili i isporuka za proizvode.

U Srbiji, izdavanje paleta u zakup nudi kompanija CHEP, koja svoje palete farba u plavu boju, zbog čega se lako mogu prepoznati svugde u svetu. CHEP je napravio grupaciju pre više od 60 godina i nalazi se u središtu više miliona lanaca snabdevanja. Sa CHEP-om, sve što je potrebno da uradite je da naručite palete, natovarite ih robom i otpremite. To vam omogućava da provedete više vremena fokusirani na vaše poslovanje i vaše ključne aktivnosti. Sa vašim partnerima više nećete imati problema u vezi paleta zbog toga što CHEP upravlja svim operacijama koje vama donose bolje poslovne odnose sa retailerima i distributerima. CHEP rešenje je jednostavno i donosi brojne dodatne koristi.

Dostupnost

Sa kompanijom CHEP, možete biti uvereni da ćete dobiti opremu koja vam je potrebna, kada vam je potrebna i gde vam je potrebna. Sa više od 112 miliona paleta i 234 centara za uslugu širom Evrope, CHEP nema konkurenciju. Unajmljivanjem opreme, možete brže i efikasnije da odgovorite na neočekivane promene u potražnji. Takođe, možete smanjiti količinu vremena koje provedete u planiranju i administraciji.

Povećana efikasnost u logističkim operacijama

Razmena paleta od belog drveta može da dovede do neefikasnosti u lancu snabdevanja i da stvori dodatne troškove u lancu snabdevanja. Obično postoji nejednakost u kvalitetu paleta koji se isporučuju u odnosu na one koji se primaju. Ako vršite isporuku u realnom vremenu, ona usporava postupak istovara, što ograničava resurse za transport i usporava vaš lanac snabdevanja. Ako se bavite administriranjem stanja paleta i reversima, to iziskuje značajne resurse. Nestabilan kvalitet izrade paleta od belog drveta može da dovede do propadanja paleta i odbijanja isporuke, što znači više popravki i zamena.

Sa kompanijom CHEP, oslobođeni ste tih briga jer CHEP preuzima odgovornost za kvalitet paleta i sprovedi stroge provere svake palete pre nego što se ona ponovo upotrebi. To za vas znači smanjeni rizik od propadanja paleta i kontaminacije, manje oštećenje proizvoda, rasipanje kao i manje šanse za re-paletizaciju tereta.


Kvalitet belih paleta se razlikuje od jednog dobavljača do drugog, tako da su verovatniji kvarovi, oštećenje proizvoda i kašnjenja u liniji proizvodnje. Stroga provera i postupak popravke u CHEP-u održava kvalitet nepromenljivim, što omogućava efikasnosti u standardizaciji. Standardizacija omogućava partnerima u trgovini i lancima snabdevanja da se povežu bez problema, tako da roba efikasnije dolazi do tržišta. Standardizacija smanjuje trošak i vreme koji su povezani sa isporukom robe na tržište.

Transparentniji troškovi: kako CHEP izbegava skrivene troškove prisutne u sistemu razmene belih paleta

Ako imate palete od belog drveta onda znate da se cena kupovine može često menjati. Snabdevači paleta od belog drveta su obično male kompanije, od kojih svaka ima sopstvenu strukturu cena, zasnovanu na osnovu promenljivih troškova unosa drveta i goriva, tako da ako vam je potrebna velika količina paleta od belog drveta u kratkom roku, to može biti teško za planiranje i budžet. I to je pre nego što uzmete u obzir druge faktore kao što su skladištenje, povraćaj, provera, popravka i zamena paleta.

Iznajmljivanje opreme znači da plaćate samo za ono što koristite dok to i koristite. CHEP eliminiše rizik i teret administracije za vlasništvo nad paletama. Vi iznajmljujete a ne kupujete vaše palete, tako da na vašem stanju ne ostaje istrošena oprema. Izbegavate dodatne troškove koji su povezani sa skladištenjem, proverom, popravkom i zamenom paleta.

Upotrebom CHEP paleta, biće vam lakše da se proširite na nova tržišta. CHEP-ova mreža obuhvata više od 7.300 prodavaca i 315.000 mesta za isporuku za 32 zemlje samo u Evropi.

Kompletan sadržaj Tematskog biltena "Transport i logistika - efikasna podrška biznisu" možete pročitati OVDE.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.