Izvor: Južne vesti | Četvrtak, 01.12.2016.| 15:36
Izdvojite članak Odštampajte vest

Niška Toplana prodaje suvišnu opremu - Procenjena vrednost 13 miliona dinara, novac ide na vraćanje dugova

(Foto: sabath/shutterstock.com)
Ukoliko budu prodali svu energetsku opremu iz rekonstruisane toplane Jug, niška Toplana mogla bi da zaradi 15 do 20 miliona dinara. Ovim novcem će, kaže direktor Zoran Stojanović, biti plaćen deo duga za energente.

Ukupna početna cena za opremu i rezervne delove je, prema podacima sa sajta Toplane, skoro 13 miliona dinara.

- To je oprema koja sigurno nikada neće biti korišćena u Toplani, a ne vredi da je prodajemo kao sekundarnu sirovinu. Pored toga postoji i oprema koja je ranije nabavljena kao rezervna za toplanu Jug koja nikad nije korišćena. S jedne strane ćemo smanjiti lom na placu Toplane, a s druge strane možemo da dođemo do nekih sredstava – kaže Stojanović.

Dodaje da je već bilo zainteresovanih kupaca za pojedine delove, ali da sumnja da će uspeti da prodaju sve što ide na licitaciju i da se na takvim licitacijama proda od 20 do 30% ponuđenog.

- Ne verujem da ćemo sve uspeti da prodamo, sve zavisi od licitacije. Početne cene su procenili veštaci, nešto naši ljudi, a za nove stvari smo pribavljali podatke od proizvođača kako ne bismo išli daleko ispod cene. Ako bismo sve prodali moglo bi da se dobije od 15 do 20 miliona dinara, ali ja ne verujem da će toliko biti prodato – dodaje Stojanović.

Prema podacima sa poziva koji je objavljen na sajtu Toplane, licitacija će se održati 5. decembra od 12 sati, u prostorijama Toplane u Ulici Blagoja Parovića.

Stojanović kaže da će novac od prodaje pretežno biti utrošen za plaćanje dugovanja za energente.

- To je najaktuelnije i najpotrebnije. Još imamo dug od 91 miliona za prošlu sezonu. Voleo bih da to do kraja godine izmirimo, pa da u Novoj godini krenemo sa otplatama za ovu godinu – ističe Stojanović.

Početkom sezone Toplana je podigla kredit od 250 miliona dinara kako bi izmirili dug ka dobavljačima, a početkom novembra oko 100 miliona je uplaćeno Jugorosgasu. Dug niške Toplane za gas je znatno smanjen, a sredinom novembra je iznosio 130 miliona dinara.

Inače, u rekonstrukciju toplane Jug uloženo je oko 2,5 mil EUR koji su obezbeđena kreditom nemačke razvojne banke KFW. Ovaj kredit Toplana treba da vrati do 2023. godine.

Više detalja o prodaji energetske3 imovine Toplane u Nišu pogledajte OVDE.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.