NavMenu

Češki investitori zainteresovani za TE Štavalj kod Sjenice - Za gradnju novih termoelektrana u Srbiji neophodno sprovesti sve procedure u skladu sa EU

Izvor: Euractiv Četvrtak, 01.12.2016. 14:17
Komentari
Podeli
(Foto: SpaceKris/shutterstock.com)
Stručnjak za pravo Evropske unije o zaštiti životne sredine Zoran Sretić izjavio je, povodom plana izgradnje termoelektrane u Štavlju kod Sjenice, da je za izgradnju novih termoelektrana u Srbiji neophodno sprovesti sve procedure koje su u skladu sa EU.

Komentarišući najave da bi u Štavlju kod Sjenice mogla biti izgrađena termoelektrana, Sretić je rekao da Srbija kao kandidat za pristupanje EU pre bilo kakve odluke o gradnji energetskih postrojenja mora da sprovede adekvatne procedure.

- Pre svega, potrebne su brojne analize po pitanju zaštite okoline, poljoprivrede ili zdravlja ljudi, uz omogućavanje javnosti da učestvuje u postupku donošenja odluke - rekao je Sretić.

Prema njegovim rečima, ukoliko se u tom procesu pokaže da su troškovi investicije veći od štete koju bi termoelektrana nanela, projekat se može modifikovati ili od njega odustati.

Sretić je potvrdio da je termoelektrana Štavalj uvedena u strateške dokumente razvoja energetskog sektora Srbije, ali je naglasio da država mora da uvodi i više obnovljivih izvora energije.

O izgradnji TE Štavalj govori se već godinama, pa je predugovor najavljivan još za 2013.

Još pre tri godine, kada se takođe govorilo o izgradnji ove elektrane, tadašnji direktor rudarske firme Resavica Vlado Milošević naveo je da proizvodnja prirodne hrane na Pešteru neće biti ugrožena, jer će biti primenjena najmodernija tehnologija, ali je i umanjio značaj tog pitanja rekavši da će izgradnja TE Štavalj "preporoditi najnerazvijeniju opštinu u Srbiji", i da će proizvodnja zdrave ishrane opstati, ali da ona sama za sada ne može da bude "motor razvoja" tog područja.

Prema informacijama Strategije energetike Srbije, termoelektrana Štavalj trebalo bi da ima kapacitet od 300 megavata, izgradnja bi trebalo da traje pet godina, a troškovi su procenjeni na između 650.000 i 750.000 EUR. U medijima je navođeno da će elektrana koristiti kvalitetan ugalj koji zagađuje znatno manje od u Srbiji široko rasprostranjenog lignita. Navodi se da na Pešteru ima mrkog uglja, a firme za prodaju uglja opisuju ugalj iz Štavlja kao najčistiji, sa vrlo malo pepela i bez šljake.

Premijer Aleksandar Vučić pomenuo je nedavno u letonskoj prestonici Rigi da je i sa češkim kolegom Bohuslavom Sobotkom razgovarao o izgradnji termoelektrane Štavalj i dolasku novih čeških investitora, a ambasadorka Češke u Beogradu Ivana Hlavsova u novembru 2015. godine izjavila je da je kompanija Alta iz Brna zainteresovana da gradi termoelektranu Štavalj.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.