Izvor: eKapija | Četvrtak, 01.12.2016.| 15:53

Porez na imovinu u Beogradu za 2017. uvećan do 2%

(Foto: Andrey_Popov/shutterstock.com)
Skupština grada utvrdila je na sednici održanoj u sredu, 30. novembra 2016. godine, prosečne cene kvadratnog metra nepokretnosti na teritoriji Beograda za utvrđivanje poreza na imovinu u narednoj godini. Dopunjena je i odluka o visini stope poreza na imovinu, prenosi Beoinfo.

Kako je obrazložila Violeta Nićiforović, direktorka Uprave javnih prihoda, elementi za odluke uređeni su Zakonom o porezu na imovinu.

– Vrednost nepokretnosti na osnovu koje se utvrđuje osnovica poreza na imovinu obveznika fizičkih lica utvrđuje se primenom korisne površine i prosečne cene po kvadratnom metru, i to u zoni u kojoj se ta nepokretnost nalazi. Na osnovu starosti objekta vrednost se umanjuje jedan odsto godišnje, a maksimalno do 40%. Obveznik koji stanuje u stanu ili zgradi ima pravo na smanjenje poreza 50%, a maksimalno 20.000 dinara. Kod obveznika pravnih lica stopa je 0,4%, i to proporcionalno, bez mogućnosti umanjenja za amortizaciju – objasnila je Nićiforovićeva.

Direktorka Uprave javnih prihoda podsetila je da je Grad Beograd doneo odluku o određivanju zona, tako da će se ona primenjivati i u 2017. godini. Njom je predviđeno da u Beogradu ima 14 zona i dve najopremljenije na teritoriji grada.

Metodologija utvrđivanja prosečnih cena propisana je zakonom, i to na osnovu cena ostvarenih u prometu nepokretnosti u odgovarajućoj zoni.

Amandmanom Gradskog veća, koji je potisao gradonačelnik Beograda Siniša Mali, predloženo je da se u cilju zaštite socijalnog statusa građana porez na imovinu u 2017. godini poveća najviše do 2%, u odnosu na porez iz 2016.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.