Izvor: eKapija | Sreda, 30.11.2016.| 17:27
Izdvojite članak Odštampajte vest

NLB banka nagradila najbolje organske proizvođače hrane - Proizvodi se na 15.000 hektara, vrednost izvoza gotovo 20 mil EUR

(Foto: Twin Design/shutterstock.com)
NLB banka je i ove godine nagradila je sa ukupno 1,5 miliona dinara najbolje organske proizvođače u Srbiji u okviru konkursa NLB Organic.

Najbolji projekat Zorana Ristanovića iz Prijevora kod Čačka nagrađen je novčanom nagradom od milion dinara, druga nagrada od 300.000 dinara pripala je Jovanki i Sergeju Ivanovu iz Kamenice, a treću nagradu u iznosu od 200.000 dinara osvojio je Josip Mamužić iz Ljutova.

Pobednik konkursa Zoran Ristanović bavi se povrtarstvom i voćarstvom, kao i preradom. Kako kaže, ima ogromnu tražnju za proizvodima. Dodaje i da nije želeo da se upušta u posao sa marketima, već da robu prodaje direktno mušterijama. Nagradu od milion dinara će, kaže, da skoristi za gradnju druge eko-kuće.

Predsednik izvršnog odbora NLB banke Branko Greganović kaže da im je bitno da ih poljoprivrednici prepoznaju kao "banku na polju".

- Najteže je kod njih odrediti logistiku i doći do tržišta, ali i omogućiti neku zaradu koja bi ih motivisala da ostanu u toj grani. U Sloveniji, na primer, 10% površine je pod organskom proizvodnjom i cilj im je 20%, što je ambiciozan plan, ali i Srbija je krenula tim putem. Imaćemo i pristup EU fondovima - kaže Greganović.

Dodaje i da se organska proizvodnja dosta proširila u Srbiji. - Prošle godne organska proizvodnja se prostirala na više od 15.000 hektara. Danas imamo oko dve hiljade proizvođača uključenih u organsku proizvodnju. Vrednost izvoza organskih proizvoda prošle godine dostigla je 19,6 mil EUR - rekao je Greganović.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.