NavMenu

Javno-privatno partnerstvo za novosadski Stan - Odbornici odlučuju o raspisivanju tendera

Izvor: RTV Sreda, 30.11.2016. 14:48
Komentari
Podeli
(Foto: Cylonphoto/shutterstock.com)
Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je uoči početka današnje sednice skupštine Grada da će, ukoliko odbornici prihvate predlog, Grad Novi Sad raspisati javni poziv za traženje privatnog partnera koji bi preuzeo upravljanje Javno-komunalnim preduzećem Stan. On je pojasnio da bi po predloženom rešenju privatni partner imao 70% vlasništva nad tim preduzećem, a po 15% imali bi Grad Novi Sad i JKP Stan.

- Na taj način bismo rasteretili pritisak na budžet Grada, a u vezi sa dugovima JKP Stan, jer bi ih preuzeo privatni partner i on bi bio u obavezi da ih izmiri prema Poreskoj upravi, bankama i drugim poveriocima - rekao je Vučević i dodao da privatni partner mora da izmiri dugovanja prema radnicima i da ponudi socijalni program za radnike.

Prema Vučevićevim rečima, jedna od najvažnijih stavki je da će najveći broj radnika JKP Stana koji se bave osnovnom delatnošću tog preduzeća ostati zaposleno na svojim radnim mestima.

On je naglasio da bi za JKP Stan i za sam Grad Novi Sad kao lokalnu samoupravu bio veliki uspeh ukoliko bi poziv za pronalaženje privatnog partnera uspeo i dodao da ima nekoliko zainteresovanih privatnih firmi sa kojima je obavljeno više sastanaka, pa ostaje da se vidi hoće li se sve one javiti na tender koji će biti raspisan ukoliko Skupština Grada izglasa taj predlog.

- Sve procese smo do sada završili, dobili smo saglasnost Komisije za javno-privatna partnerstva Vlade Republike Srbije. Ako Skupština Grada kao osnivač da zeleno svetlo, biće raspisan tender za nalaženje privatnog partnera, a nadam se da će biti više zainteresovanih što će stvoriti tržišnu utakmicu u kojoj očekujemo da izvučemo što veće benefite i za zaposlene i za ulaganje privatnog partnera u to preduzeće - istakao je Vučević.

On je rekao da je dug JKP Stan toliki da je neisplativo plaćati ga iz budžeta, jer se radi o ogromnim dugovima, a postavio je i pitanje da li Grad uopšte mora da ima takvo preduzeće u svom vlasništvu, s obzirom na to da na tržištu postoje desetine preduzeća koja se bave istim delatnostima kao i JKP Stan.


- Samo za poreze u periodu od 2006. do 2012. godine to preduzeće duguje oko 400 miliona dinara i taj dug bi se u slučaju likvidacije preduzeća prebacio na budžet Grada Novog Sada. Zbog toga i želimo javno-privatno partnerstvo, jer je ono solucija za izlazak iz problema, a omogućava i da deo ljudi nastavi da radi - pojasnio je gradonačelnik Novog Sada.

Predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke Novi Sad Veljko Krstonošić istakao je da se DS ne protivi javno-privatnom partnerstvu, već da naprotiv smatra da je to jedan od modela kako da se revitalizuju javna i javno-komunalna preduzeća, ali je dodao da je način koji je predložen za JKP Stan nejasan i da se ne vidi koji će tačno biti zadaci jednog i drugog partnera.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.