NavMenu

Grindex otvorio dva nova pogona u Kikindi - U proizvodnji brusilica posao za još 50 radnika

Izvor: Blic Sreda, 30.11.2016. 15:51
Komentari
Podeli
(Foto: PHOTOCREO Michal Bednarek/shutterstock.com)
Preduzeće Grindex iz Kikinde danas je otvorilo dva pogona, pogon teške mašinske obrade i pogon nodularnog liva, u kojima je zaposlio 50 radnika. Ove pogone, kao i deo fabričkog kruga, ukupne površine oko 10 hektara, Grindex je u maju ove godine kupio od Livnice Kikinda Automobilska industrija. Vrednost ukupnog ulaganja je oko 2 mil EUR.

- Proizvodna hala za tešku mašinsku obradu ima 18.500 metara kvadratnih, a pogon nodularnog liva, sa pomoćnim objektima, oko 13.000 kvadrata. U hali za mašisnku obradu ima 140 alatnih mašina: brusilica, bušilica, glodalica, peć za žarenje odlivaka dužine do šest metara. Pogon je nekada proizvodio oko 500 brusilica godišnje. Kupili smo i kompletnu konstruktivno-tehnološku dokumentaciju za brusilice, što će nam skratiti proces proizvodnje. Nodularni liv može da proizvodi odlivke od sivog, nodularnog i čeličnog liva - rekao je na otvaranju Jovan Bulatović, osnivač i vlasnik Grindexa.

- Ima četiri "demag" peći za topljenje gvožđa, a kapacitet svake je po 12,5 tona, i jednu manju peć, kapaciteta 4,5 tone. Ukupni topionički kapacitet tečnog liva je 20.000 tona godišnje. Kapacitet ručno kalupovanih odlivaka je početnih 5.000 tona godišnje. Livnica je tehnološki opremljena, ima pripremu peska, jezgrovnicu, kaluparnicu, čistionicu, a imamo i radionicu za mašisnku obradu drveta, koja proizvodi livačke modele, alate, za naše potrebe, ali i za druge fabrike - dodao je Bulatović.

Grindex je jedna od najuspešnijih privatnih firmi u Kikindi, koju je Bulatović osnovao pre 13 godina, koristeći dugogodišnje iskustvo iz Livnice Kikinda. Danas njegova firma, u ukupno tri pogona, zapošljava 140 ljudi. U novim pogonima, Bulatović je zaposlio iskusne, bivše radnike Livnice Kikinda.

- Prvi pogon otvorili smo pre 13 godina u iznajmljenoj auto radionici, a alate i pribor kupili na buvljacima. Usluge lake i teške mašinske obrade radili smo uslužno. Tehničku dokumentaciju nismo imali već smo je pravili za svaku mašinu posebno, merenjem delova starih mašina - priča Bulatović.

Glavni proizvodi Grindexa su alatne mašine brusilice, sa ručnim i kompjuterskim upravljanjem i one danas rade u nekim od poznatijih fabrika u svetu. Kompletna proizvodnja se izvozi, pretežno u Rusku federaciju i Belorusiju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.