NavMenu

Novi zakon omogućiće efikasniji i uređeniji katastar - Upis imovine neće trajati duže od nekoliko dana

Izvor: Beta/Tanjug Utorak, 29.11.2016. 15:57
Komentari
Podeli
Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović kaže da je cilj tog ministarstva da katastar bude potpuno uređen i efikasan i da upis imovine ne traje duže od nekoliko dana, kao i da naredne godine Srbija napreduje za najmanje 10 mesta na Doing business listi.

Ona je u ponedeljak (28. novembra 2016. godine) na predstavljanju Bele knjige Saveta stranih investitora najavila novi zakon o katastru i istakla da će na tom zakonu raditi sa svim partnerima.

Kako je rekla, ministarstvo želi da malo "pogura" u tom procesu javne beležnike koji će imati više posla kada je reč o katastru, ali i Poresku upravu i banke.

- Danas imate apsurdnu situaciju da upis hipoteke traje najmanje šest meseci do godinu i po dana, što gubi svoju svrhu - rekla je ona. Prema njenim rečima, novi zakon treba da omogući da se upis i registracija imovine obavlja za dan, dva ili tri, a ne da se čeka mesecima.

Mihajlović je ocenila i da je reforma građevinskih dozvola uspešno sprovedena i da se danas dozvola za gradnju u Srbiji u proseku dobija za sedam dana, a lokacijski uslovi za 14 dana.

- Do sada je u 2016. podneto oko 60.000 zahteva za dobijanje građevinske dozvole, od kojih je više od 70% pozitivno rešeno, a svakog meseca beleži se novi rekord u broju izdatih dozvola - navela je Mihajlović.

Naglasila da je krajnji cilj Vlade da se u Srbiji uspostavi kompletan sistem elektronske uprave u svim oblastima, kao što već postoji u oblasti građevinskih dozvola.

Komentarišući navode o problemima u primeni pojedinih zakona i podzakonskih akata, Mihajlovićeva je istakla da je unutar Radne grupe za unapređenje rejtinga Srbije na Doing business listi napravljen poseban tim koji će proveravati uticaj svakog propisa na rejting Srbije, pre nego što on bude usvojen.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.