NavMenu

Bela knjiga za 2016. pokazuje napredak, ali i da je još mnogo posla pred Srbijom - Investitori očekuju dalje reforme, Vlada otvara vrata za razgovor

Izvor: eKapija Ponedeljak, 28.11.2016. 15:38
Komentari
Podeli
(Foto: ASDF_MEDIA/shutterstock.com)
Savet stranih investitora (FIC), koji okuplja više od 130 inostranih kompanija, predstavio je danas "Belu knjigu 2016", u kojoj je izneo preporuke i konkretne predloge za poboljšanje uslova poslovanja, kao i prioritete u ekonomskoj politici.

Među stranim kompanijama koje su investirale u Srbiji preovlađuje zadovoljstvo dvogodišnjim reformskim učinkom Vlade Srbije, što se pozitivno odrazilo i na njihovo poslovanje. Članice Saveta stranih investitora su u Srbiji uložile skoro 29 mlrd EUR, sa udelom od 21,7% BDP-u za 2015. godinu, a zapošljavaju 94.000 radnika.

FIC u svom izveštaju posebno pozdravlja obnavljanje makroekonomske stabilnosti, što je posledica i fiskalne konsolidacije, ali i regulatorna unapređenja kroz izmene tri zakona - o radu, stečaju i privatizaciji, reforme u oblasti nekretnina i izgradnje - naročito elektronsko izdavanje dozvola i unapređenje rada inspekcija.

Vladi se, pored ostalog, predlaže da što pre dovrši restrukturiranje ili zatvaranje neuspelih preduzeća i preporučuje stvaranje nove industrije privlačenjem stranih investitora koji razmatraju da promene lokaciju svojih kapaciteta. Savetuje se vladi i da smanji birokratiju i reformiše javnu upravu.

Prema najnovijem izdanju Bele knjige, koju FIC objavljuje od 2003. godine, najveći napredak je ostvaren u oblastima nekretnina i gradnje, i u četiri oblasti opšteg pravnog okvira, kao što su zaštita konkurencije i potrošača, državna pomoć i javno beležništvo, kao i u sektorima telekomunikacija, nafte i gasa i privatnog osiguranja.

Kada je oblast građevine u pitanju, u Savetu stranih investitora u kažu da se napredak odnosi na početak sprovođenja postupka konverzije prava korišćenja na građevinskom zemljištu u pravo svojine, elektronsko izdavanje dozvola, kao sprovođenje novog Zakona o ozakonjenju objekata.

(Foto: Pressmaster/shutterstock.com)
U oblasti zaštite konkurencije i potrošača napredak se ogleda kroz unapređeni rad Komisije za zaštitu konkurencije i novu Uredbu o prijavi koncentracije, dok su usvojena i podzakonska akta predviđena Zakonom o potrošačima.

Pozitivnu ocenu dobilo je i proširenje nadležnosti javnih beležnika na ostavinske postupke, dok u sektoru telekomunikacija nije bilo uvođenja novih parafiskalnih nameta. Pozitivno je i to što su intenzivirane aktivnosti na razvoju elektronske uprave.

U sektoru nafte i gasa intenzivno markiranje i kontrola naftnih derivata doprinela je povećanju kvaliteta naftnih derivata i smanjenju nelegalne trgovine.

Najmanji napredak, prema ovom dokumentu, uočen je u oblastima poreza i radno-pravnih propisa, kao i u oblasti zakona koji se odnose na devizno poslovanje, stečaj i zaštitu uzbunjivača, ali i u sektorima hrane i poljoprivrede, osiguranja i sredstava za održavanje higijene u domaćinstvu i kozmetike.

Ocenjeno je da postoje problemi u primeni poreskih propisa, da nije regulisano iznajmljivanje radne snage, niti su rešene administrativne prepreke za zapošljavanje stranaca.

Takođe, problem je veliki broj dugoročno nesolventnih kompanija koje još uvek posluju usled nepostojanja automatskog stečaja, dok su utvrđeni i problemi u sprovođenju propisa o bezbednosti hrane, kao i nedostatak kontrole kvaliteta i nedosledna primena pravila od strane inspektora.

Mihajlova: Postavljen osnov za visoka očekivanja u budućnosti

Jana MihajlovaJana Mihajlova
Jana Mihajlova, predsednica Saveta stranih investitora, rekla je da Srbija prolazi kroz period političke i ekonomske stabilnosti, što je dobra osnova za stabilni razvoj ekonomije, te da je potrebno da se nastave reforme kako bi zemlja bila još privlačnija za investitore.

Mihajlova je rekla i da Savet veruje da je za novu vladu ključno da iskoristi momenat i još više ubrza strukturne reforme, smanji birokratiju i poboljša sprovođenje zakona.

Ona je navela da je između dva izdanja Bele knjige Vlada Srbije uspela da sprovede fiskalnu konsolidaciju i omogući dobre ekonomske parametre koji daju osnov za visoka očekivanja za budućnost.

- Važno za investitore koji su već ovde, a oni razmišljaju dugoročno, jeste ekonomska stabilnost. Važna je i reforma javnih preduzeća, sprovođenje zakona u oblasti poreza kao i usklađivanje evropskog i srpskog zakonodavstva, jer će to omogućiti veći izvoz srpskih proizvoda - naglasila je Mihajlova.

Prema njenim rečima, Savet bi voleo da srpska ekonomija bude konkurentnija što znači više radnih mesta i više novca za građane. Ocenila je i da je kvalifikovana radna snaga važan element zbog koga je Srbija konkurentna, dodajući da i članovi FIC-a ulažu u inovacije i razvoj ljudi.

Savet, kazala je, ceni dijalog i napominje da se stvari ne događaju brzo.

- Moramo svi zajedno da se trudimo da Srbija bude još jača - zaključila je Mihajlova.

Vučić: Vrata Vlade Srbije otvorena za investitore

Aleksandar VučićAleksandar Vučić
Istovremeno, premijer Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je Vlada Srbije otvorena za razgovore sa investitorima i najavio da će zajedno sa Savetom stranih investitora biti formiran nacionalni savet za konkurentnost kako bi država bila privlačnija za investiranje.

- Ima prostora za jačanje konkurentnosti Srbije, iako je ove godine "šampion u regionu" po iznosu stranih investicija - rekao je Vučić i naveo da je za devet meseci 2016. godine iznos stranih investicija bio 1,25 mlrd EUR, a da se očekuje da do kraja godine bude 1,8-1,9 mlrd EUR.

Ipak, rekao je premijer, država i dalje ima problem sa ukidanjem parafiskalnih nameta jer, kako kaže, "tek treba da nađemo modus koji će prihvatiti sve lokalne samouprave, a treba i da ujednačimo rad inspekcijskih službi".

- Treba još raditi kako bi jednako važili zakoni za sve, kako bi inspekcije jednako primenjivale propise, kako bi se poreski organi na isti način ponašali bez obzira o kojoj se opštini radi - naveo je.

Vučić je naglasio da će do kraja februara biti doneti i Zakon o lizingu radne snage.

Prema rečima premijera, ove godine će rast BDP u Srbiji biti 2,7-2,8%, čemu najveći doprinos daju prerađivačka industrija, energetika, građevinarstvo i rudarstvo. Dodao je i da je spoljnotrgovinski deficit manji 23%, dok je deficit tekućeg računa i platnog bilansa manji za 20,5% i u potpunosti je pokriven stranim direktnim investicijama.

M.V.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.