NavMenu

Veliki broj zainteresovanih za izgradnju Fruškogorskog koridora - Mađari žele da učestvuju u finansiranju

Izvor: Tanjug Nedelja, 27.11.2016. 17:33
Komentari
Podeli
(Foto: Val Thoermer/shutterstock.com)
Za gradnju Fruškogorskog koridora od Novog Sada do Rume, sa tunelom kroz Frušku goru, ima puno zainteresovanih, a i Mađarska želi da učestvuje u finansiranju.

To je izjavila je potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

U izgradnji tog autoputa u dužini od 37 kilometra mogao bi da bude primenjen model javno-privatnog partnerstva ili koncesija, rekla je Mihajlović, dodajući da će do maja 2017. biti zatvorena finansijska konstrukcija za taj projekat.

- Ima puno zainteresovanih za izgradnju budući da je tu gust saobraćaj, tako da možemo da razmišljamo o različitim načinima finansiranja. Od Mađarske koja se sada pojavila kao zainteresovana da učestvuje u finansiranju i izgradnji Furškogordskog koridora do mnogih finansijskih organizacija i privatnih investitora - navela je Mihajlović.

Ministarstvo planira da sačeka završetak svih projekata i raspiše javni poziv kako bi se videlo koji je način najbolji za finansiranje.

Reč je o veoma teškoj deonici autoputa sa tunelom kroz Frušku goru koji će biti najteži poduhvat, a biće dug skoro 3,5 kilometra.

Ta deonica je deo budućeg autoputa od Novog Sada ka Špacu i Loznici.

Govoreći o pripremama za gradnju još jednog regionalnog autoputa, od Pojata do Preljine, tzv. Moravskom koridoru dugom 109 kilometara, Mihajlović je rekla da će on koštati skoro pola milijarde evra i da će su 2017. takođe, tražiti model za finansiranje projekta.

Taj autoput treba da poveže koridore 10 i 11, a trasa će ići preko Kruševca, Trstenika i Kraljeva.

- Postoje tri deonice, kao i studija izvodljivosti i naravno generalni projekat za celu deonicu od 109 km. Procena je da to košta blizu 500 mil EUR, za delove se završavaju idejni projekat i do kraja godine će biti gotovi - kazala je ministarka.


Ona je navela da će uskoro biti završen kompletan idejni projekat i da će se videti da li će eventualno biti malo promenjena, kao i da bi u tom slučaju za mesec ili dva trebalo da bude završen novi plan za taj projekat.

Kada je reč o izgradnji drugih autoputeva u zemlji, Mihajlović je rekla da je veoma važno da se poštuju rokovi.

Ona kaže da će u saradnji sa Kinezima 1. marta početi izgradnja nove deonice Surčin - Obrenovac na Koridoru 11, ali i da u toku istog meseca treba da počnu radovi na nastavku gradnje obilaznice oko Beograda od Ostružnice do Bubanj Potoka.

Kineske kompanije će za domaćim podizvođačima naredne godine završiti dve deonice Koridora 11, od Obrenovca do Uba i od Lajkovca do Ljiga, koje će biti otvorene u novembru 2017, kada će moći da se poveže autoputem ceo potez od Obrenovca do Preljine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Zdravstvo

Nova bolnica u Boru imaće helidrom, najmanje 340 kreveta, onkološka i toksikološka odeljenja, 8 operacionih i dve porođajne sale... - Raspisan tender za projektovanje

Opštinska uprava Bora raspisala je tender za izradi projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju nove Opšte bolnice u Boru, u Ulici Nikole Kopernika. Prema specifikaciji posla, kompleks nove bolnice će sadržati novoizgrađeni objekat Opšte bolnice okvirne bruto površine 20.000 m2 i infrastrukturne objekte (trafostanica, kotlarnica, objekat za tretman medicinskog otpada, objekat za skladište medicinskih gasova...), a podrazumevaće i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.