Izvor: eKapija | Petak, 21.03.2008.| 13:10

Pouzdani partneri u transportu robe - internacionalna kompanija cargo-partner najavljuje razvoj novih logističkih centara u Srbiji

Mirko Ilić

Internacionalna transportno-logistička kompanija cargo-partner u Srbiji je udvostručila promet i broj zapolsenih u prethodnoj godini u poređenju sa 2006. Prema rečima Mirka Ilića, direktora ove kompanije u Srbiji, planirano je da promet cargo-partnera u 2008. bude veći za 30%, a broj zaposlenih uvećan, shodno obimu posla.

Kako je najavio prvi čovek ove renomirane austrijske kompanije u Srbiji, cargo-partner će u narednom periodu posebnu pažnju posvetiti širenju palete usluga u domaćem drumskom saobraćaju, što podrazumeva logističku podršku u transportu i skladištenju robe u okviru granica naše zemlje.

Mirko Ilić

- Vođeni iskustvom cargo-partnera u Rumuniji gde je uspešno razvijena, shodno razvoju tržišta i dolasku velikih kompanija, usluga celokupnog upravljanja distributivnim tokvima u okviru granica, odlučili smo da istu uslugu ponudimo i u Srbiji. Cilj je da se proizvođači i veliki trgovinski lanci, korišćenjem naših usluga, potpuno usredsrede na svoje osnovne delatnosti, a nama prepuste usluge skladištenja i transporta robe do krajnjih kupaca ili prodajnih objekata - objašnjava Ilić i dodaje da će samim tim cargo-partner povećati i broj logističkih centara u Srbiji.

On je podsetio da cargo-partner ima trenutno tri poslovnice u Srbiji i to u Beogradu, Novom Sadu i na Aerodromu "Nikola Tesla" i najavio da će kompanija razvijati nove centre. U tom projektu, prema rečima direktora, cargo-partner razmatra mogućnosti za gradnju i za iznajmljivanje postojećih centara.

Mirko Ilić je napomenuo da u svim projektima, lokalna kompanija ima veliku podršku celokupne cargo-partner grupe. Kako u grupi, tako i u cargo-partneru u Srbiji, gotovo polovina ukupnog prometa ostvaruje se u pomorskom transportu, slede avionski i drumski transport.

Mirko Ilić

- Pomorski transport se odvija pretežno putem luka u Rijeci, Kopru i Baru. Najviše robe svakako dolazi sa Dalekog Istoka. Ono što je specifično za nas jeste usluga direktanog zbirnog kontejnerskog transporta sa polascima svake nedelje iz svih većih luka u Kini. Kontejneri sa zbirnim pošiljkama koji se pune u lukama Hong Kong i Šangaj se ne otvaraju do momenta kada stižu u naše skladište u Zemunu (Altina). Redovan zbirni kontejnerski transport omogućava povoljniju uslugu, brzinu koja je na nivou brzine transporta punih kontejnera a opet dovoljno jeftinu da se uklopi u kalkulaciju bez da korisnik investira ogromna finansijska sredstva u nabavku robe – objašnjava naš sagovornik.

Iako je znatno veći promet robe iz ovih zemalja u Srbiju nego obratno, Ilić primećuje da se ta situacija menja. On napominje da na primer flaširana voda iz naše zemlje putuje na Tajvan i u Singapur, elektronski ruleti iz Novog Sada idu za centralnu Ameriku, jedrilice sa Čeneja u SAD mada, ipak, najviše naših kompanija izvozi u evropske zemlje.

Spoljntrgovinski deficit, svakako, utiče na cenu prevoza, pa tako prema njegovim rečima, u većini slučajeva cene transporta u izvozu iz naše zemlje su daleko povoljnije od onih u uvozu na istoj relaciji.

Mirko Ilić

- Naše poslovne aktivnosti uključuju i uslugu prevoza robe po celoj Evropi kako zbirnog tako i punih utovara. cargo-partner za taj posao angažuje veliki broj proverenih vozara od kojih je dobar deo iz Srbije – objašnjava on.

Kao jedan od najvećih problema u nesmetanom prolazu robe kroz Srbiju, Ilić navodi komplikovanu carinsku proceduru i dodaje da bi država morala da usaglasi propise i proceduru sa standardima razvijenih zemalja. Daleko strožije se moraju kažnjavati prekršioci zakona a stimulisati oni koji poštuju zakon.

Poslovanje grupe cargo-partner zasniva se na bliskoj saradnji zaposlenih sa klijentima, kreiranju usluga prema potrebama klijenata, značajnom ulaganju u IT podršku, a nevezano za osnovnu delatnost ozbiljno se angažuje na svim poljima u borbi za zaštitu životne sredine.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.