Izvor: Beta/Tanjug | Petak, 25.11.2016.| 12:15
Izdvojite članak Odštampajte vest

U Tirani počela rad Trgovinsko-industrijska komora Albanije i Srbije

(Foto: ASDF_MEDIA/shutterstock.com)
Trgovinsko-industrijska komora Albanije i Srbije počela je rad u Tirani, a tim povodom predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež izjavio je u četvrtak (24. novembra 2016. godine), da se sistemski radi na otvaranju "autoputa privrednih odnosa" dve zemlje.

Predvodeći srpsku delegaciju na Međunarodnom privrednom sajmu u Tirani, Čadež je kazao da je cilj komore da podstakne i unapredi veze i kontakte srpske i albanske poslovne zajednice, privrednu saradnju i robnu razmenu dve zemlje.

- Zajednička komora sa sedištem u Tirani biće krovna organizacija u kojoj će svi zainteresovani privrednici iz Srbije i Albanije moći da se informišu i dobiju savete o uslovima poslovanja i pokretanja biznisa na srpskom i albanskom tržištu i koja će im pomoći da se povežu i nađu partnere - naveo je Čadež.

On je kazao da će komora podržati aktivnosti u realizaciji zajedničkih projekata i nastupu na trećim tržištima i međunarodnim tenderima.

Čadež je naveo da je sadašnja razmena Srbije i Albanije skromna, ali da je potencijal za njeno povećanje i razvoj drugih oblika ekonomske saradnje veliki, što je jedan od razloga osnivanja Albansko-srpske trgovinsko-industrijske komore i konkretnih aktivnosti, kao što je organizacija nastupa kompanija na sajamskim manifestacijama.

Komentarišući nastup srpskih kompanija na sajmu u Tirani, Čadež je kazao da su firme iz Srbije razgovarale sa albanskim partnerima o distribuciji svojih proizvoda na tržište te zemlje.

- Sa kompanijom Agna grupa, jednom od najvećih u Albaniji, razgovarano je o distribuciji proizvoda Pionira, Alfa Plama i drugih kompanija na albansko tržište. Postoji veliki potencijal i razgovarali smo o zajedničkim investicijama u turizam i građevinarstvo - rekao je Čadež i najavio da će još jedna delegacija srpskih kompanija posetiti Albaniju naredne nedelje.

Inače, na 23. Međunarodnom privrednom sajmu od 24. do 28. novembra učestvuju srpska preduzeća iz sektora građevine, inženjerstva, poljoprivrede, metalurgije, hemijske i prehrambene industrije i energetike. Svoju ponudu predstavljaju - Pionir, FMT, Feman, Jokey, Peštan, FIMA, INOP, Mirotin Tisa, Bekament, Eurofrigo, Superior, Amiga, Ezo Grupa, Vitamin, AIKOM, FAM, Moto-plast, RB Global, Put inžernjering, IGM Mladost, CIP Saobraćajni institut, Destilerija Trivulesk, Agromarket, Rival 014.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.