Izvor: Tanjug | Petak, 21.03.2008.| 11:11

Za jačanje konkurencije 2 mil EUR - EAR odobrila novac za još jedan srpski projekat

Evropska unija odobrila je 2 mil EUR za projekat jačanja konkurencije u srpskoj privredi od 2008. do 2010, izjavio je šef tog projekta iz Evropske agencije za rekonstrukciju Andrej Plahutnik.

To je do sada najveći projekat u oblasti konkurencije u Srbiji, saopšteno je na konferenciji za novinare koju je organizovala Komisija za zaštitu konkurencije. Prema rečima Plahutnika, taj projekat bi trebalo da doprinese jačanju institucionalnog kapaciteta Komisije za zaštitu konkurencije, jačanju nezavisnosti komisije od ostalih institucija i usklađivanju propisa o konkurenciji sa evropskom regulativom, kao i povećanju svesti o značaju konkurencije.

Predsednica Komisije Dijana Marković-Bajalović kazala je da je Komisija za dve godine rada pokrenula debatu u javnosti o konkurenciji, uočila nepravilnosti u zakonima i političkom i ekonomskom okruženju i uspela da dovede do promene Zakona o zaštiti konkurencije. Prema njenim rečima, Komisija nema dovoljno kadrovskih kapaciteta, a nedostaje joj i mogućnost da efikasno deluje na sprovođenju odluka.

Šef delegacije Evropske komisije u Srbiji Žozep Ljoveras kazao je da će povećanje konkurencije u srpskoj privredi dovesti do povećanja broja proizvoda, unapređenja njihovog kvaliteta, snižavanja cena, ali i pospešivanja konkurentnosti srpske privrede.

To je pravi smisao i cilj evropskih integracija, kazao je Ljoveras.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.