Izvor: eKapija | Petak, 21.03.2008.| 10:47
Izdvojite članak Odštampajte vest

Besplatna obuka građana Srbije za kompjuterski program ECDL

Đorđe Dukić, Piotr Mrozinski i Dragan Domazet
Đorđe Dukić, Piotr Mrozinski i Dragan Domazet (Foto: b)

Vlada Srbije će sredstvima iz Nacionalnog investicionog plana finanasirati obuke građana Srbije za korišćenje kompjuterskih programa po ECDL (European Computer Driving Licence) modelu.

Prvi projekat takve masovne obuke izvodiće Fakultet informacionih tehnologija iz Beograda, rekao je juče (20. mart 2008. godine) dekan tog fakulteta Dragan Domazet na konferenciji povodom tri godine rada programa kompjuterskih veština za krajnje korisnike (ECDL) održanoj u Privrednoj komori Srbije.

Prema njegovim rečima, Fakultet će imati zadatak da održava obrazovni internet sajt preko koga će građani moći da se obučavaju za dobijanje ECDL sertifikata, što će doprineti razvoju informatičkog društva u Srbiji.

On je istakao da je masovno informatičko opismenjavanje građana Srbije jedan od načina za brži razvoj zemlje i dodao da je besplatna obuka građana način da se brzo opismeni ogroman broj stanovnika, da u narednih pet do 10 godina bar milion stanovnika dobije ECDL sertifikat.

Na taj način bi godišnje moglo da se obuči 20.000 do 50. 000 ljudi, ukazao je Domazet.

Predsednik Jedinstvenog informatičkog saveza Srbije Đorđe Dukić rekao je da je u poslednje tri godine u Srbiji osnovano više od 100 ECDL centara, dok je diplomu steklo 7.000 ljudi.

Đorđe Dukić, Piotr Mrozinski i Dragan Domazet
Đorđe Dukić, Piotr Mrozinski i Dragan Domazet (Foto: b)

On je naveo da naša najveća preduzeća i ustanove kao što su ministarstva odbrane, finansija, inostranih poslova, zdravlja, Telekom i Elektroprivreda Srbije, PTT, Železnice Srbije, JAT, privredne komore i duge institucije od svojih zaposlenih zahtevaju ECDL sertifikat kao potvrdu znanja rada na računaru i na taj način usaglašavaju svoj rad sa evropskim standardima.

Izvršni menadžer ECDL Fondacije iz Dablina Piotr Mrozinski, koji je zadužen za primenu informatičkih standarda obuke u regionima centralne i istočne Evrope, istakao je da je ECDL kao najrasprostranjeniji standard informatičke pismenosti utemeljen ne samo u Evropi, nego i u celom svetu.

On je naveo da se brojem građana koji su pokazali osnovni nivo informatičkog obrazovanja i položili ECDL ispite meri razvijenost jednog društva, kao i snaga kompanija i institucija da primene nove tehnologije u svakodnevnom poslovanju.

Na konferenciji su predstavljeni rezultati rada ECDL tesnih centara, koji su u prošloj godini ostvarili najveći broj sertifikata, a kao najuspešniji, sa više od 1.000 diploma, su ECDL centri Ministarstva odbrane, Univerziteta Megatrend, Ekonomskog fakulteta iz Subotice, "Telekoma Srbije" i "Elektroprivrede Srbije".

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.