Izvor: Tanjug | Petak, 21.03.2008.| 09:02

Kosmet za 50% smanjio promet sa drugim delovima Srbije - 50% sredstava od prodaje firmi uzimaju KFOR i UNMIK

Ukupan registrovani promet između Kosova i Metohije i drugih delova Srbije u prošloj godini je iznosio 199,7 mil USD, a od 17. februara, kad je Kosovo jednostrano proglasilo nezavisnost, mesečni promet je smanjen za 50%, rečeno je u Privrednoj komori Srbije.

Prema rečima potpredsednika Privredne komore KiM Milovana Spasića, mogući uzrok smanjenog prometa je taj što se roba iz Srbije zadržava na terminalima ukoliko na njoj ili na papirima koji je prate ne piše ime firme koja uvozi robu, adresa, i ako ne piše "Kosovo republika".

- Naše sertifikate koji se izdaju uz robu, posebno poljoprivredne i prehrambene, ne priznaju kao merodavne, nego traže da se izdaju međunarodni sertifikati - rekao je Spasić na sednici Skupštine PKS.

Srbija je za tri decenije, u periodu od 1960. do 1990, na Kosovo i Metohiju uložila gotovo 18 milijardi USD, a ukupna razmena KiM sa svetom u prošloj godini iznosila je 1,55 milijardi EUR, uvoz 1,42 milijarde EUR, a izvoz 133,53 mil EUR.

Privatizacija na KiM, prema Spasićevim rečima, nije ni počela "već je urađena pljačka imovine".

On je objasnio da se kosmetske firme privatizuju tako što 50% sredstava od prodaje ide Kforu i Unmiku, 20% se deli zaposlenima kao deonice i 30% su sredstva za podmirivanje obaveza koje je ta firma imala pre privatizacije.

Imovina preduzeća koja pripada srpskim firmama a sada se privatizuje, procenjena je na više od 1,5 milijardi USD, a zbog prodaje po ceni znatno nižoj od realne, po osnovu nelegalne privatizacije, naplaćeno je samo oko 280 mil EUR.

Prema informacijama Ekonomskog tima Vlade Srbije za KiM, u dosadašnjoj privatizaciji prodato je oko 300 srpskih preduzeća u društvenom vlasništvu, a prosečna cena preduzeća iznosi milion EUR, dok su oko 90% kupaca Albanci.

Srbija je do sada, kao dužnik i garant, vraćala kosovske spoljne dugove, koji sada iznose oko 1,2 milijarde USD. Od 2002. do 2007. godine Srbija je otplatila više od 330 mil USD duga, rekao je direktor Biroa za regionalnu saradnju PKS Milivoj Miletić.

Za ovu godinu na naplatu dospeva oko 91 mil USD, oko pet milijardi dinara, što je ispod 1% budžeta Srbije, ocenio je on.

KiM je bogata prirodnim resursima i, prema orijentacionim podacima, raspolaže sa više od 15 milijardi tona uglja (lignit), čija je vrednost procenjena na oko 400 milijardi EUR. Rezerve cinka i olova su oko 46 miliona tona, magnezita 8 miliona, boksita više od 1.6 miliona tona.

Značajni su izvori vode, ležišta geotermalne energije, kao i oko 580 hiljada hektara poljoprivrednog zemljišta, rečeno je u PKS.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.