NavMenu

"Najčešće etičke dileme srpskih biznismena" - okrugli sto Srpske asocijacije menadžera

Izvor: eKapija Četvrtak, 20.03.2008. 14:58
Komentari
Podeli

Srpska Asocijacija Menadžera (SAM) i časopis "Marketing Srbija" (MS) organizovali su danas (20. mart 2008. godine) okrugli sto na temu "Najčešće etičke dileme srpskih biznismena".

O ovim, izuzetno zanimljivim pitanjima, sa kojima se suočavaju lideri srpske privrede u svom poslovanju, kao i načinima njihovog prevazilaženja, imajući u vidu opšte dobro, diskutovali su Slobodan Vučićević, predsednik Uprave "Droga Kolinska" i predsednik Srpske asocijacije menadžera, Ana B. Bovan, direktorka konsultantske kuće "Bovan Consalting" i potpredsednica Srpske asocijacije menadžera, Toplica Spasojević, predsednik "ITM Group", Žaklina Nikolić-Kušić, direktorka "Publicis Groupe" i Branimir Bošković, generalni direktor kompanije Telefionija a.d.

Slobodan Vučićević je naveo nekoliko izuzetno zanimljivih primera aktuelnih etičkih dilema koje pred sobom imaju proizvođači dečje hrane, a koje nastaju zbog različitih poimanja ispravne hrane u zemljama Evropske unije i u zemljama kao što je npr. Ruska federacija (gde Evropska unija svojim kodeksima štiti i potrošače u ovim drugim zemljama), dok je Ana Bovan govorila o razlici između ličnog i poslovnog morala. Žaklina Nikolić-Kušić postavila je pitanje etičnosti advertajzing industrije u Srbiji, poruka koje se na ovaj način šalju, kao i društvene odgovornosti. Toplica Spasojević je govorio o dilemama - kako poslovati u zemljama u kojima vže vrlo niski etički principi i kako rešiti problem - da želite da povisite platu radnicima, da ste potpuno uvereni da su im sadašnja primanja loša, a da znate da, ako to učinite, za neko vreme ćete, zbog toga što konkurencija to nije učinila - ozbiljno ugroziti kompletnu firmu. Branimir Bošković je pričao o svojim osećanjima vezanim za slučajeve da su kompanije koje su se otisnule u "sive vode" pružanja telekomunikacionoh usluga u Srbiji, za kaznu dobile - odlične prihode i skromne, a najčešće, nikakve sankcije.

Učesnici su se složili u oceni da je sistem vrednosti u srpskom društvu i biznisu znatno urušen tokom 90-ih godina, kao i da je za prevazilaženje problema neophodna saradnja svih aktera na tržištu, a posebno državnih institucija.

Predsatvnici SAM naglasili su da je Asocijacija već donela i na svoj sajt postavila etički kodeks menadžera, kao i upustva za njegovo implementiranje u rad svih kompanija koje, pored ostvarivanja profita, značajno brinu i o etičnosti svog poslovanja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Nacrt planskog dokumenta omogućava rušenje hotela Jugoslavija - U planu luksuzni hotel sa kazinom, kule do 155 metara i marina (FOTO)

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove grada Beograda stavio je na javni uvid Nacrt plana detaljne regulacije bloka 11 i dela bloka 10 u opštinama Zemun i Novi Beograd, koji obuhvata i hotel Jugoslavija Podsetimo, hotel Jugoslavija prodat je krajem marta jedinom zainteresovanom ponuđaču, kompaniji MV Investment doo iz Beograda, ćerki firmi Millenium team-a, u okviru imovine preduzeća Danube riverside po početnoj ceni od 3,18

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.