NavMenu

Najveći profiti u energetici i telekomunikacijama - NIS zadržao vodeću poziciju po prihodima u 2015, Telekom Srbija lider po profitabilnosti

Izvor: eKapija Sreda, 23.11.2016. 15:38
Komentari
Podeli

(Foto: Syda Productions/shutterstock.com)
Naftna industrija Srbije (NIS) zadržala je vodeću poziciju po ostvarenim prihodima u 2015. godini, iako su oni manji u odnosu na godinu ranije. NIS je, međutim, izgubio lidersku poziciju prema ostvarenoj neto dobiti, koju je preuzeo Telekom Srbija, a novi lider po profitabilnosti je, ujedno, zabeležio i rast prihoda.


Među prvih pet najprofitabilnijih u Srbiji, četiri kompanije su iz oblasti energetike i telekomunikacija, pokazuje najnovija Biznis TOP lista magazina Biznis&Finansije koja objavljuje rang liste 150 najvećih preduzeća u Srbiji u 2015/2016. godini.

Kako pokazuje ova lista, u energetici posluju i tri prvoplasirane od pet vodećih kompanija po prihodima u Srbiji, pri čemu je zanimljivo da je petoplasirana kompanija Mercator-S zabeležila među prvom petorkom najveći rast prihoda, koji je u 2015. uvećala za čak 54,7% u odnosu na godinu ranije.

Mada je domaća privreda na ukupnom nivou iskazala rast prihoda i dobiti, a smanjila gubitke, zabrinjava dalji rast ukupnog gubitka privrednih društava, kumuliran iz ranijeg perioda. Najveći ukupni gubitak iskazale su dve kompanije koje, takođe, posluju u oblasti energetike - JP Srbijagas, a na drugom mestu negativne liste je EPS.

Energetika je obeležila i privredna kretanja u regionu, budući da među 50 vodećih kompanija po ostvarenom prometu, na čelu su naftni i gasni giganti. Najuspešnija kompanija u regionu je slovenački Petrol, dok je Naftna industrija Srbije na petom mestu, što je za dve pozicije niže u odnosu na 2014. godinu, ali je to i najbolji rezultat među rangiranim srpskim kompanijama.

Smena na listi najprofitabilnijih

Na listi najprofitabilnijih je došlo do promena u 2015. godini, odnosno vodeću poziciju je preuzeo Telekom Srbija sa neto dobitkom od 16.317 miliona dinara, a ova kompanija je zabeležila i rast poslovnih prihoda za 3,5% u odnosu na godinu pre. Višegodišnji lider po ostvarenoj dobiti, Naftna industrija Srbije (NIS), u prethodnoj godini je skliznula na drugu poziciju, s obzirom da je dobit od 30.559 miliona dinara koju je ostvarila u 2014. godini, prošle godine preopolovljena na 16.105 miliona dinara, pokazuju podaci Agencije za privredne registre (APR).

(Foto: QiuJu Song/shutterstock.com)
Na trećem mestu je EPS sa neto dobitkom od 10.992 dinara, ali je ovo javno preduzeće opterećeno kumuliranim gubicima iz prethodnog perioda, u visini od 103.527 miliona dinara. Četvrta je kompanija Telenor, sa neto dobitkom od 9.677 miliona dinara, dok je na petom mestu Delta Rel Estate, sa neto dobitkom od 7.829 miliona dinara, što je dvostruko više u poređenju sa 2014. godinom, pri čemu najveći deo ostvarene dobiti potiče iz profita zavisnih pravnih lica, a poslovni prihodi ove kompanije od svega 457 miliona dinara su za trećinu manji nego prethodne godine.

Osim prvoplasirane petorke, u 2015. godini osetan rast profitabilnosti zabeležile su i kompanije Tigar Tyres, Sunoko, Tetra Pak Production i MK grupa, a u društvu najprofitabilnijih, visoke pozicije su zadržale i kompanije Tarkett i YURA Corporation.

Vodeći po prihodu

Naftna industrija Srbije (NIS) je ostvarila najveći poslovni prihod (199.861 miliona dinara) u 2015. godini. Istovremeno, podaci APR ukazuju da je poslovanje ove kompanije obeležio dalji pad aktivnosti, koja je u prethodnoj godini bila manja za 19,3% usled prepolovljenog poslovnog dobitka, što se odrazilo na smanjenje stope prinosa na sopstveni kapital. Drugo mesto je, kao i godinu ranije, zadržalo EPS Snabdevanje sa prihodom od 188.610 miliona dinara, dok je na trećoj poziciji EPS, sa prihodom od od 154.484 miliona dinara, ali je ovo javno preduzeće ujedno zabeležilo i gubitak od od 7.090 miliona dinara.

Na četvrtom mestu prema visini poslovnog prihoda je kompanija Fiat Automobili Srbija sa 139.588 miliona dinara, što je manje za 10,6% u odnosu na prethodnu godinu. Mercator-S se nalazi na petom mestu sa prihodom od 112.230 miliona dinara, ali zato ova kompanija, koju je 2014. godine preuzela IDEA, beleži među prvom petorkom najveći rast prihoda, koji je u 2015. uvećala za čak 54,7% u odnosu na godinu ranije.

Izraženi rast poslovnog prihoda u 2015. godini iskazale su i kompanije NELT (74,2%) i Mozzart (76,4%).

Negativna lista kumuliranih gubitaka

Prema podacima APR, najveći gubitaš u 2015. godini je JP Srbijagas, sa ukupnim gubitkom od 150.260 miliona dinara, koji prevazilazi visinu kapitala i čini 4,3% ukupnog gubitka celokupne privrede. Na drugom mestu je još jedno javno preduzeće, EPS, sa ukupnim gubitkom od 103.527 miliona dinara, a slede preduzeća koja su, takođe, u državnoj svojini - HIP Petrohemija (ukupni gubitak 70.961 miliona dinara) i Železnice Srbije (ukupni gubitak 63.488 miliona dinara), dok je na petom mestu kompanija u privatnom vlasništvu, Koncern Farmakom, sa ukupnim gubitkom od 60.866 miliona dinara.

(Foto: Ivana Vuksa)
Novine u APR-u

Prema rečima direktora APR-a Zvonka Obradovića prikupljeno je ukupno 152.000 finansijskih izveštaja za 2015, koji se od ove godine predaju sa elektronskim potpisom, a od 2017. Agencija će uvesti i mogućnost elektronskog plaćanja.

Obradović je takođe najavio da sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj rade na formiranju regionalnog APR-a, sa idejom da se zvanični privredni registri u regionu stave na zajedničku platformu. Projekat se sprovodi sa Makedonijom, a zainteresovane da se uključe su i Slovenija, Hrvatska i Rumunija. Ovaj registar omogućio bi proveru partnera na regionalnom nivou, što je, kako je naveo Obradović, značajno budući da veliki broj privrednih subjekata iz jedne, posluje u drugoj zemlji regiona.

Predstavljanju najnovije Biznis TOP liste prisustvovao je i dekan Beogradske bankarske akademije Hasan Hanić koji je skrenuo pažnju na optimistične prognoze Svetske banke o opravku srpske privrede (rast od 2,5% u 2016, 2,8% u 2017 i 3,5% u 2018. godini).

Kako je naveo, stabilnost javnih finansija oslobađa prostor da se smanje porezi i doprinosi, cene, a omogući porast tražnje, proizvodnje, te i zapošljavanja. To je i dobra poruka za strane investitore. Međutim, kako je istakao, postoji i opasnost od pokrivanja velikih gubitaka javnih preduzeća poput Elektroprivrede Srbije, Srbijagasa, Železnica...
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.