NavMenu

Prodaja automobila tokom oktobra u Srbiji porasla za 8,6% - U prvih deset meseci 2016. kupce dobilo 21.116 novih vozila

Izvor: Novosti Sreda, 23.11.2016. 10:07
Komentari
Podeli
(Foto: Kritchanut/shutterstock.com)
Ako je prodaja novih automobila u jednoj državi najbolji pokazatelj stanja privrede, onda je Srbija na boljem putu nego Evropa. Naime, u oktobru je prodaja automobila u zemljama Evropske unije opala za 0,02%, a u Srbiji je porasla za 8,6% u odnosu na prethodni mesec.

Pojedinačno gledajući rast tržišta, samo je Italija ispred Srbije, dok su Nemačka i Francuska zabeležile znatno smanjenje prodaje. U Srbiji je, prema podacima Srpske asocijacije uvoznika novih automobila i delova, prodaja u desetom mesecu ove godine dostigla 2.050 vozila dok je u septembru prodato 1.888 novih automobila.

Istovremeno je u Evropi prodaja novih automobila opala prvi put od oporavka tog sektora od recesije, najduže od kada postoji auto-industrija. Udruženje proizvođača automobila Evrope (ACEA) je objavilo da je u oktobru prodaja opala za 0,02%, na 1,1 milion automobila. To je prvi oktobarski pad prodaje od 2012.

Prodaja je najviše opala na dva najveća tržišta: za 5,6% u Nemačkoj i za 4% u Francuskoj. Zanimljivo je da je prodaja u Italiji je porasla za skoro 10%, u Španiji za 4%, a u Velikoj Britaniji za 1,4%.

Među najvećim proizođačima automobila, samo je Fiat Chrysler imao rast prodaje od 7%, dok su Renault, Peugeot i Volkswagen imali pad prodaje.

Posmatrajući statistički rast prodaje na godišnjem nivou uvoznici novih automobila bi mogli zadovoljno da trljaju ruke. Naime, u prvih deset meseci ove godine prodato je 21.116 novih automobila, dok je u istom periodu 2015. prodato 17.834 nova vozila što predstavlja rast od 18,4%.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.