NavMenu

Resavica ode "na doboš" - Izvršitelji uzeli 1 mil EUR, naplata smenskog rada preti da zatvori rudnik

Izvor: Novosti Sreda, 23.11.2016. 09:27
Komentari
Podeli
(Foto: worradirek/shutterstock.com)
Ako JP PEU Resavica ne isplati dug za smenski rad po presudama, izvršitelji će uništiti ovu firmu, ocenjuje v.d. direktora ove kompanije Stevan Dželatović. On kaže da su izvršitelji do sada uzeli više od milion evra, što u uglju što u otpadnom gvožđu i više od 120 miliona dinara u novcu i da je rudnik isplatio 310 miliona dinara.

Reč je, da podsetimo, o dugovanjima za smenski rad od 2005. do 2014. godine, kada je on ukinut Zakonom o radu. Kompaniju je tužilo 3.700 rudara, kojima se duguje oko dve milijarde dinara.

- Isplatili smo petinu duga, a kao da nismo platili ništa. Kamate svakodnevno rastu i mi opet dugujemo oko dve milijarde dinara. Molili smo rudare da potpišu sporazum o isplati na rate, ali je to uradilo samo njih 1.900. Apelujem na sve da odustanu od izvršenja, jer tako uništavaju vlastitu firmu. Kada ostanemo bez novca, oni će ostati bez posla - upozorava Dželatović.

On dodaje da kompanija, koju čini devet rudnika sa podzemnom eksploatacijom uglja, zahvaljujući subvencijama, ima novac za plate, ali da će ostati bez likvidnih sredstava, nafte, podgrada i građe. Poslednjih mesec dana kompaniji je stiglo 40 novih tužbi, jer isti ljudi tuže i po tri puta kako proces ne bi zastareo. Dželatović navodi i da su, zbog neisplaćenog smenskog rada, sva četiri sindikata saglasna da započnu štrajk 28. novembra.

(Foto: kaiskynet/shutterstock.com)
- Do juna, dok nisu ušli izvršitelji, odlično smo funkcionisali. Uradili smo i program reorganizacije kojim bi od naredne godine počelo zatvaranje Ibarskih rudnika, Bogovine, Vrške čuke i Jasenovca, predali ga Ministarstvu rudarstva na usaglašavanje, a Vlada je najavila da će uložiti 600 miliona dinara - kaže Dželatović.

Novac je namenjen usavršavanju opreme, jer se kopa minersko-bušerskim metodama, odnosno ručno. Zato se godišnje iskopa oko 600.000 tona uglja, dok je pre četiri decenije, kada je otkopavanje bilo mehanizovano i kada je bilo širokih čela, samo Resavica davala 770.000 tona uglja.

Izvršitelji su nedavno počeli da blokiraju račune dužnika kompanije Resavica, odnosno da "napadaju" njihove glavne kupce, poput EPS-a. Problem je, kaže Dželatović, što je jedan izvršitelj dobio 450 predmeta izvršenja za iznos od preko 200 miliona dinara.

- Nismo ni znali da postoji ovakva zaplena novca. Od toga ne možemo da se odbranimo bez pomoći države. Zapleniće nam sve i u ćerkama firmama koje nam duguju, automobile, prodaće sve živo... - upozorava Dželatović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.