NavMenu

Stižu vozila na električni pogon "Made in Serbia"

Izvor: eKapija Četvrtak, 20.03.2008. 11:55
Komentari
Podeli

Iz pogona "Elektromobili" u Debeljači u opštini Kovačica, već u aprilu će izaći prva vozila na električni pogon. Delovi za ova ekološka vozila već se uvoze iz Kine, a sklapaju u montažnom pogonu u Debeljači i imaju karakter domaćeg proizvoda. Iz ovog pogona tržištu će biti ponuđena laka vozila za komercijalni transport, turistička vozila, mala putnička vozila, vetro i solarni generatori.

Direktor preduzeća "Globus Auto" Stanko KOvačević, koji je i autor projekta, najavljuje da će već iduće godine ovaj montažni pogon, u koji je investirano 800.000 EUR, prerasti u fabriku koja će se baviti razvojem i proizvodnjom vozila sa pogonom na električne baterije, čime će Srbija biti prva zemlja u Evropi koja je počela sa komercijalnom proizvodnjom ovog tipa vozila. Takođe, kako je najavljeno, iz Debeljače će izaći i sistemi za javnu rasvetu na bazi solarne i vetro energije.

Kovačević je naglasio da je projekat finanijski podržalo Izvršno veće Vojvodine, a Sekretarijat za nauku i tehnološki razvoj je u ovom projektu prepoznao veliki potencijal.

U montažnom pogonu trenutno je zaposleno 20 radnika, a otvaranjem fabrike biće posla za oko 150 ljudi. Montažeri su prošli obuku u kineskim fabrikama i osposobljeni su da obučavaju kadrove u Srbiji. Prema poslovnoj politici fabrike, svi radnici će bar desetak dana u toku godine boraviti u Kini gde će moći da se na najbolji način upoznaju sa specifičnostima montiranja, servisiranja i održavanja vozila.

- Projekat, nazvan "U susret Budućem" je dugoročno tržišno održiv, profitabilan i namenjen izvozu. Za sada ćemo vozila plasirati na domaće tržište, dobijanjem neophodnih atesta moćićemo da izvozimo i u zemlje potpisnice CEFTA sporazuma i, najzad, sertifikacijom po EU standardima, otvoriće nam se i to tržište – objašnjava Kovačević.

Iako domaći propisi o bezbednosti saobraćaja i registacije vozila ne predviđaju korišćenje vozila na električni pogon, već samo njihovo korišćenje u turističkim centrima- banjama, planinama, jezerima - Kovačević napominje da su u toku pregovori sa nadležnima kako bi se donela privremena odluka o načinu tehničkog pregleda i registraciju ovih vozila.

(Foto: ekapija.com)
(Stanko Kovačević)

On je napomenuo da je osnovna tehnološka mana "električnih" vozila limitirajuća energija u baterijama, čija je cena prihvatljiva. Naime, u tim baterijama ne može se uskladištiti dovoljno energije, kao bi vozilo moglo razvijati veliku brzinu i kako bi radijus kretanja bio dugačak.

- Maksimalna brzina u automobilima sa manjekvalitetnim baterijama je 40 km/h, a radijus kretanja 120 km. Mada , za gradske vožnje ovakva vozila su sasvim prihvatljiva, pogotovo, imajući u vidu da vozilo na električni pogon na 100 km potroši 100 dinara struje, a isto takvo sa dizel motorom 800 dinara za gorivo. Ovaj podatak dovoljno govori o isplativosti korišćenja električnih automobila – objašnjava Kovačević.

Osim toga, korišćenjem automobila na električni pogon isključeno je zagađenje vazduha, buka je smanjena 90%, a troškovi održavanja vozila su manji za 60%.

Kovačević napominje da će, u početku, servis biti samo u pogonu u Debeljači, dok će kasnije mreža obuhvatiti gradove u Srbiji.

Razvojem poslovanja, "Globus auto" će ponuditi i automobile za duže međugradske vožnje i autobuse za gradski prevoz.

- Imaćemo u ponudi i vozila potpuno opremljena za taksi vožnju, kao i autobuse koji mogu da pariraju autobusima koji su trenutno u "gradskoj vožnji". Autobusi uopšte ne zagađuje vazduh, imaju isti kapacitet prevoza putnika. Ako bi grad Beograd uveo u eksploataciju jedan autobus na električni pogon, samo kroz uštedu u potrošnji goriva i održavanju vozila, svake godine mogao da kupi još jedan nov "električni" autobus – navodi Kovačević.

Obnjašnjavajući ideju korišćenja električne energije kao pogonskog goriva za motorna vozila,Kovačević navodi da bi, iz ekoloških i ekonomskih razloga grad Beograd, trebalo da podrži ovaj projekat, uvođenjem zabrane kretanja vozila sa dizel motorom u užem gradskom jezgru.

On je najavio da će sledeće godine ponuditi i vozila koja će moći da se kreću u međugradskom saobraćaju. Brzina tih vozila biće do 120 km/h, a radijus kretanja će biti do 400 km. Ta vozila će biti znatno skuplja zvog specifičnih baterija.

Vozila na električni pogon na juče (19. mart 2008. godine) završenom "BG Car Show" izazvala su interesovanje iznad očekivanog, kaže Kovačević, i najavljuje nastup "Globus auta" na Sajmu turizma u Zagrebu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.