NavMenu

Dolazak kombija na kućnu adresu odlazi u istoriju - Novi propisi ne smatraju ova vozila legalnim prevoznim sredstvom

Izvor: RTS Utorak, 22.11.2016. 09:58
Komentari
Podeli
Od naredne godine više neće biti moguće pozvati prevoznika koji bi kombijem od kućne adrese odvezao mušteriju do, na primer, nekog aerodroma u regionu. Novi zakon o bezbednosti saobraćaja i zakon o prevozu putnika ne smatraju kombi legalnim prevoznim sredstvom.

Povratna karta od 30 EUR do Rumunije ili Mađarske, sa kućne adrese, deluje povoljno. U Ministarstvu saobraćaja tvrde da vožnja kombijem, međutim, može biti skupa zbog eventualnih posledica. Kombi nije legalan jer nije bezbedan, a agencije voze bez potrebnih dozvola.

- Imate nekoga ko mimo zakona vozi putničko vozilo, van registrovanih redova vožnje, nema dozvole za obavljanje međunarodnog prevoza, nije u sistemu, ne koristi stanice. Moraju da imaju minimum tri autobusa za obavljanje međunarodnog javnog linijskog prevoza - objašnjava Saša Stojanović iz Ministarstva.

Savo Tošić iz Terra travela ističe da oni imaju sve postojeće licence za obavljanje međunarodnog vanlinijskog prevoza putnika.

- Imamo i autobuse u voznom parku. Ali prevoz od vrata do vrata, po čemu smo prepoznatljivi na tržištu, ne može da se obavlja na ovom nivou i s ovim kvalitetom sa vozilima koja imaju više od osam mesta - objašnjava Tošić.

Za ministarstvo su sporni i radno vreme vozača i vozačke dozvole. U agencijama odgovaraju da njihovi vozači imaju dozvole i za C i za D kategoriju. Kažu i da se prevozom kombijem bave već 25 godina i pitaju zašto to tek sad nekome smeta.

- Naša ciljna grupa je specifična – ne putuju ni autobusom ni avionom, voze se kombijem. Nismo konkurencija ni autobusima ni avionima - ističe Tošić.

U Ministarstvu, međutim, ističu da siva ekonomija u međunarodnom i unutrašnjem prevozu putnika oduzima "fantastične prihode" legalnim prevoznicima.

Kombi prevoz nigde u Evropi nije legalan, ističu zakonodavci. Mnogi putnici u Srbiji ipak tako putuju, zbog cene i zbog pogodnosti vožnje sa kućne adrese. Ima li prostora za dogovor?

- Stavićemo na sto argumente tipa bezbednosti, pogodnosti, ekonomičnosti i državnog interesa, a državni interes je da građani budu zaštićeni i da se ostvaruje regulisan promet na koji se plaća PDV. Suština je da u prevozu svi budu pod istim uslovima, jer ako nekoga favorizujemo – nije dobro, čak ni ako velike prevoznike favorizujemo – nije dobro - rekao je profesor na Saobraćajnom fakultetu Milan Vujanić.

Vremena za dogovor još ima – i zakon o bezbednosti saobraćaja i novi zakon o prevozu putnika stupaju na snagu početkom 2017. godine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.