NavMenu

I pre prvog snega poljoprivrednici razmišljaju o kreditima za narednu godinu

Izvor: RTS Utorak, 22.11.2016. 09:27
Komentari
Podeli
I pre prvog snega na poljima, poljoprivrednici razmišljaju šta će i kako posle zime. Januar i februar su meseci u kojima poljoprivrednici najviše podižu kredite.

Prvi kredit Jovan Stojanović je podigao pre dve godine kada je ostao bez letine. Nije se informisao, pa je, kaže, kamatu plaćao čak 13%. Drugi put je više vodio računa, dobio godinu grejs perioda, kamatu od 3% i rok otplate tri godine.

- Poljoprivrednici nisu toliko upoznati sa tim stvarima gde ima koja kamata, kad poljoprivredniku treba malo više da se o tome radi sa seljacima. Ja sad znam, jer sam uzimao kredit - rekao je Stojanović.

Kada je pre deset godina Milanka Trtović počela da proizvodi tradicionalni zlatarski sir, količine su prelazile tek nešto više od 3.000 kilograma. Sada prodaje 10 tona. Za veliku proizvodnju, potrebne su velike investicije, kaže, uglavnom se dovijala uz pomoć kredita.

- Tu je velika suma novca, počev od mehanizacije koja je bitna za pripremu hrane, pa onda od svih tih objekata koji su potrebni za stoku. Nijedan kredit nismo nijednom zaostali, uvek smo svaki kredit vratili, tako da su nam sva vrata otvorena - kaže Milanka Trtović iz sela Komarani.

Kada poljoprivrednik dođe na šalter, najvažnije je da ima registrovano gazdinstvo. Tek onda banka meri kreditnu sposobnost na osnovu zarade iz prethodne sezone. Za januar i februar pojedine banke planiraju specijalne ponude komercijalnih kredita. Ako subvencionisani budu nedostajali, oni će kažu imati spremna sredstva.

Đorđe Radulović iz Banca Intesa kaže da poljoprivrednici u Srbiji najviše uzimaju kredite početkom godine, za repromaterijal, dok se kasnije tokom godine odlučuju i za investicije za obnavljanje mehanizacije, proširenje svojih kapaciteta.

Pre zaduživanja, upozoravaju u Privrednoj komori, neophodno je planiranje bar tri koraka unapred - šta ćete i koliko da proizvedete, kome ćete da prodate.

- Najbolje je stići do nivoa prerade, kada stignemo dotle onda smo ozbiljan prerađivač. Onog trenutka kada stignemo na viši stepen prerade mi mnogo više radimo, mnogo više ulažemo, ali je dodata vrednost mnogo veća i mnogo je lakše te proizvode plasirati - rekao je Veljko Jovanović iz Privredne komore Srbije.

Farmeri koji proizvode na malo, veliku šansu imaju samo ako se udruže, podsećaju upućeni. Poljoprivrednik sam može da pozajmi do pet miliona dinara, zadruga čak tri puta više.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.