NavMenu

Pančevo dobilo još dva velika projekta iz IPA fonda

Izvor: eKapija Utorak, 22.11.2016. 08:17
Komentari
Podeli
IlustracijaIlustracija
Projekat "Vanredne situacije - Jedan problem, više rešenja" (Emergency Situations, One Problem - Multiple Solutions – ESOPMS), sa kojim je Grad Pančevo konkurisao na poziv prekogranične saradnje IPA Interreg Rumunija-Srbija, preporučen je za finansiranje nakon što je prošao sva tri kruga evaluacije, pri čemu je visoko ocenjen sa 82 poena. Nosilac projekta je opština Rešica, a partneri su Grad Pančevo i Grad Smederevo.

Ukupna vrednost projekta je 1.988.345 EUR, od čega je budžet Grada Pančeva 584.759 EUR (IPA grant iznosi 497.045 EUR, a ostatak je sufinansiranje Grada).

Kako navode iz Gradske uprave Pančeva, svrha projekta je unapređenje tehničkih uslova u sistemu kišne kanalizacije i podizanje pripravnosti za reagovanje u slučaju poplava. Projektom će se rešiti neadekvatan kapacitet Crpne stanice za kišnu kanalizaciju Crveni magacin – nabaviće se i instalirati pumpe dvostruko većeg kapaciteta, što bi sprečilo plavljenje ulica u blizini Tamiša pri visokom vodostaju. Nabaviće se, takođe, mobilna pumpa sa svom pratećom opremom, cisterna za pijaću vodu i zaštitna odeća za volontere iz Crvenog krsta.

Projektom su predviđene i obuke za volonterske grupe, akcije podizanja svesti o ponašanju u vanrednim situacijama među srednjoškolcima i druge aktivnosti.

Za Halu sportova i projekat "Energetska efikasnost - Preduslov za bolje životne sredine u prekograničnom regionu Rumunija-Srbija" (Energy Efficiency - The Premise of a Better Environment in Romania-Serbia Cross-Border Area) evaluaciona komisija Programa prekogranične saradnje Rumunija-Republika Srbija dodelila je 90,5 bodova.

Vodeći partner na ovom projektu je opština Rešica, a partner je Grad Pančevo. Budžet projekta je 1.353.167,55 EUR, od čega je budžet grada Pančeva 792.776,25 EUR (IPA snosi 85% troškova, odnosno 673.859,87 EUR, a sufinansirajući iznos grada Pančeva je 118.916,44 EUR).

Cilj ovog projekta je doprinos energetskoj efikasnosti, korišćenju energetske efikasnosti i smanjenju emisije gasova koji proizvode efekat staklene bašte. Očekivani rezultat za grad Pančevo je unapređenje izolacije i sistema za grejanje i hlađenje Hale sportova, kao i zamena stolarije. Na ovaj način će se znatno smanjiti potrošnja zemnog gasa i električne energije.

Na projektu je predviđeno održavanje niza zajedničkih sportskih događaja u cilju podizanja svesti o važnosti energetske efikasnosti.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Energija, IT, Telekomunikacije

EPS pustio u rad mobilnu aplikaciju "Uvid u račun"

Elektroprivreda Srbije (EPS) pustila je u rad mobilnu aplikaciju "EPS Uvid u račun". Putem aplikacije, domaćinstva i mali kupci imaju mogućnost da na mobilnom telefonu, na veoma jednostavan način prate potrošnju električne energije, plate račune, provere mesečne zaduženja i uplate tri godine unazad, kao i da dobiju obaveštenja i ulože prigovor., saopštio je EPS. Mobilna aplikacija "EPS Uvid u račun" dostupna je korisnicima na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.