NavMenu

Srbiji tek predstoje pregovori o kineskom kreditu za prugu Beograd-Budimpešta

Izvor: Beta Nedelja, 20.11.2016. 11:27
Komentari
Podeli
(Foto: Milica Stevuljević)
Državni sekretar u Ministarstvu saobraćaja Srbije Miodrag Poledica izjavio je da će se tek pregovarati o uslovima zajma kineske Exim banke za modernizaciju deonice pruge Beograd-Budimpešta, na relaciji Beograd Centar-Stara Pazova.

- U Rigi je zaključen komercijalni, odnosno izvođački ugovor, čije je stupanje na snagu uslovljeno zaključivanjem Ugovora o zajmu između Republike Srbije i kineske Exim banke, o kojem Ministarstvo finansija i banka tek treba da pregovaraju - rekao je Poledica za Magazin Biznis.

- Jedino što je poznato, jeste da će kredit biti preferencijalni, odnosno sa značajno povoljnijim uslovima od onih koje nude komercijalni krediti - rekao je on i dodao da konkretni uslovi kredita, odnosno ponuda Exim banke, tek treba da budu ugovoreni.

Državni sekretar je podsetio da je pruga Beograd-Budimpešt prvi železnički projekat kineskih izvođača u Evropi, što je ocenio kao važno za afirmaciju Srbije kao ključnog partnera Kine u saobraćaju, u mehanizmu saradnje sa 16 zemalja Srednje i Istočne Evrope.

Poledica je rekao i da je ugovor s kineskom Exim bankom o finansiranju projektovanja i izgradnje autoputa Surčin-Obrenovac sa 208 mil EUR, potpisan nakon sklapanja komercijalnog ugovora u junu 2016, tokom posete kineskog predsednika Si Đinpinga. Taj autoput od 17,6 kilometara i novi most preko Save dužine 1.800 metara gradiće, kako je rekao, China Communication Construction Company.


Poledica je dodao da će na koridoru koji grade kineske kompanije, to biti treća deonica, posle deonica Obrenovac-Ub i Lajkovac-Ljig, ukupne dužine 50,8 kilometara, koje gradi Shandong Hi-speed Group.

Kineske kompanije radiće i na nastavku izgradnje obilaznice oko Beograda, od Ostružničkog mosta do Bubanj potoka, u dužini 19,5 kilometara, rekao je on.

Naveo je da komercijalni ugovor za izgradnju deonice vredan 207 mil EUR s kineskom kompanijom Power Construction Corporation of China predviđa mogućnost da domaće kompanije učestvuju u radovima sa 49%.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Finansije

Priboj traži investitora za proizvodni pogon vredan 6 mil EUR - Na prodaju parcele u Slobodnoj zoni površine 7.082 m2

Opština Priboj raspisala je javni oglas za prodaju neizgrađenog građevinskog zemljišta površine 7.082 m2, u svojini Industrijskih parkova doo Priboj. U pitanju su sve katastarske parcele čija početna cena iznosi približno 15,6 miliona dinara, a nalaze se u okviru Slobodne zone Priboj. Investitor se obavezuje da na kupljenom zemljištu u narednoj godini izgradi proizvodni pogon površine najmanje 5.000 metara kvadratnih, zaposli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.