Izvor: eKapija | Petak, 18.11.2016.| 12:17
Izdvojite članak Odštampajte vest

Više od pola miliona korisnika portala eUprava - Najpopularnija usluga zamena stare zdravstvene knjižice

(Foto: everything possible/shutterstock.com)
Direkcija za elektronsku upravu saopštila je danas da je broj aktivnih korisnika nacionalnog portala eUprava utrostručen u ovoj godini i da ih sada ima oko 516.000.

Kako navode, trenutno najpopularnija usluga na portalu je zamena stare zdravstvene knjižice za novu karticu zdravstvenog osiguranja. - Za samo šest dana, od kako je ova usluga puštena u rad, naloge na nacionalnom portalu eUprava otvorilo je 75.304 novih korisnika, a zahtev za izdavanje nove zdravstvene isprave podnelo je ukupno 78.627 građana - piše u saopštenju.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić izjavila je da su aktuelne, kvalitetne i svrsishodne usluge su ono na čemu će to ministarstvo nastaviti da radi.

- Verujemo da ćemo tako opravdati poverenje više od pola miliona građana registrovanih na portalu eUprava i da ćemo na taj način povećati broj aktivnih korisnika - rekla je Brnabić.

Među najpopularnijim od 300 različitih elektronskih usluga koje postavljaju 104 državna organa su i onlajn upis dece u predškolske ustanove na teritoriji Grada Beograda, zakazivanje termina za ličnu kartu i pasoš, poručivanje izvoda iz matične knjige rođenih i uverenja o državljanstvu, kao i registracija vozila na ovlašćenim tehničkim pregledima i zamena vozačke dozvole.

Za šest godina postojanja, kako navode, na nacionalni portal eUprava pristiglo je više od četiri miliona zahteva građana.

Nacionalni portal eUprava kako se dodaje, dostupan je javnost od juna 2010. godine kao najjednostavniji način da se smanje redovi, izbegne korupcija, a povećaju transparentnost i efikasnost u radu.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.