Izvor: eKapija | Petak, 18.11.2016.| 11:24
Izdvojite članak Odštampajte vest

Privrednici najbolje ocenili promene u inspekcijskom nadzoru - USAID predstavio Anketu 1.000 preduzeća u Srbiji

USAID-ov Projekat za bolje uslove poslovanja (BEP) predstavio je rezultate šeste godišnje Ankete 1.000 preduzeća. Nalazi ankete, koji odražavaju stavove 1.000 privrednih subjekata u Srbiji o stanju poslovnog okruženja u zemlji, ukazuju na to da su nedavne reforme pojednostavile poslovanje.

- Ovogodišnji rezultati pokazuju da je privreda najbolje ocenila pozitivne promene u inspekcijskom nadzoru i postupanju inspektora. Rezultati ankete ove godine reflektuju i Vladinu uspešnu reformu sistema izdavanja građevinskih dozvola. Ova reforma je prepoznata kao jedna od najvažnijih u Srbiji u poslednjih nekoliko godina – izjavio je Kajl Skat, ambasador SAD.

Ove godine 81% privrednika smatra da su inspektori dobro obučeni, a 75% ispitanika kaže da su propisi o inspekcijskom nadzoru lako dostupni i jasni u poređenju sa zabeleženih 37% i 28% 2011. godine. Anketa 1.000 preduzeća pokazuje da ove godine 40% privrednika smatra da su administrativni troškovi u vezi sa građevinskim dozvolama umereni, u poređenju sa 13% u 2013. godini. Srbija je po lakoći dobijanja dozvola za gradnju napredovala sa 139. mesta na 36. mesto na Duing biznis listi Svetske banke.

Privrednici smatraju da i dalje ima mnogo prostora za unapređenja. Većina ispitanika izjavila je da se i dalje suočavaju sa problemima poput parafiskalnih nameta, administrativnih procedura i neadekvatnog pristupa izvorima finansiranja.

- Pristup izvorima finansiranja i dalje ostaje veliki problem. Nalazi Ankete pokazuju zabrinjavajućih 68% privrednika koji se uopšte ne zadužuju. Ovo je velika prepreka za ekonomski razvoj Srbije, jer mikro, mala i srednja preduzeća čine gotovo 99% privrede i kreiraju 70% radnih mesta – zaključio je ambasador Skat.

USAID BEP je Anketu 1000 preduzeća sproveo u saradnji sa Ipsos Strategic marketingom, a uz podršku Privredne komore Srbije.

Rezime ankete pogledajte u pdf fajlu


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.