NavMenu

LED rasveta stigla u Žabalj - Investicija vredna više od 1 mil EUR izvedena kroz javno-privatno partnerstvo

Izvor: RTV Petak, 18.11.2016. 10:21
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Aleksandar Parezanović)Ilustracija
Ovih dana u opštini Žabalj završava se zamena stare ulične rasvete štedljivim LED sijalicama. Posao je vredan više od 1 mil EUR a nova LED tehnologija, koja je prvi put u javnoj rasveti uvedena 2010. u Beogradu, Novom Sadu i Novom Bečeju, sada je i na banderama u četiri mesta opštine Žabalj.

LED sijalice troše tri puta manje energije od starih, ali to nije jedina ušteda. Biće ušteđeno oko tri miliona dinara, koliko je na godišnjem nivou opština Žabalj izdvajala za održavanje i rezervne delove.

- Smisao jeste zamena dotrajalih sijalica koje troše ogromnu količinu energije. Zapravo, za iste pare koje smo ranije plaćali, preko javno–privatnog partnerstva sada imamao novu, modernu rasvetu kao svuda u Evropi - kaže Radomir Zlokolica, direktor JKP Čistoća.

Opštinu ovaj projekat neće koštati ni dinar više nego što su plaćali energiju do sada, jer će taj novac biti plaćan izvođačima, partnerskoj firmi, odnosno konzorcijumu ENEF Energetska efikasnost, koji ima obavezu da održava sistem sistem narednih 12 godina.

- Vrednost je preko 1 mil EUR, što opština Žabalj ne bi mogla sama da finansira za jednu godinu. Model javno-privatnog partnerstva omogućava da dobijemo rasvetu i ostvarimo kapitalnu investiciju. Sličan model smo započeli u vezi sa asfaltiranjem ulica u Žablju - naveo je Čedomir Božić, predsednik opštine Žabalj.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.