NavMenu

Novkabel izbegao stečaj - Elektroprivreda Srbije i Srbijagas prihvatili reprogram, deo dugova već vraćen

Izvor: Novosti Petak, 18.11.2016. 12:20
Komentari
Podeli
(Foto: Dmitry Kalinovsky/shutterstock.com)
Dobili smo važnu bitku, stečaj nam više ne "preti", ali i dalje nam predstoje ozbiljne bitke dok ne dobijemo "rat" i dovedemo fabriku do stabilnog poslovanja. Ovako, posle usvajanja plana reorganizacije - UPPR pred nadležnim sudom u Novom Sadu, stanje u kompaniji Novkabel opisuje Zoran Stanojević, direktor ove fabrike.

Stanojević, koji je od kraja avgusta na čelu ove nekada uspešne kompanije, objašnjava kako su se poverioci složili sa planom reorganizacije, odnosno, sa konvertovanjem dugova koje fabrika ima u kapital.

- Najznačanije je, ipak, to što smo uspeli da sa velikim poveriocima koji nas snabdevaju energijom - Elektroprivredom Srbije i Srbijagasom, dogovorimo reprogram dugova. Deo duga za struju od 20 miliona dinara, već smo uplatili, a preostalih 60 miliona plaćaćemo u sledećih 10 meseci. Biće to teško, pošto nam predstoji zimski period, kada se naši proizvodi manje traže, ali, siguran sam da ćemo dogovor poštovati - zadovoljan je Stanojević.

Posebno je značajno, kako kaže Stanojević, to što je Kabel sa EPS potpisao novi ugovor, koji podrazumeva promenu statusa ove fabrike, i to na bolje. - Sada imamo komercijalni ugovor, i cena struje nam je smanjena za čak 40%. Samim tim, poslovanje će nam biti dodatno olakšano - ukazuje Stanojević. I dug prema Srbijagasu, ističe Stanojević, gotovo da je prepolovljen, pošto je ovoj kompaniji uplaćeno 4,6 miliona dinara.

Stanojević, takođe, navodi kako su svi kupci koji njihove proizvode poručili do 26. septembra, dobili proizvode koje su tražili.
- Ovakvav rezultat omogućio nam je da se vratimo na tržište Rusije sa novim poslovima, a naši kablovi traže se i u Sloveniji, Španiji, Nemačkoj, a i u Crnoj Gori. Problem je, međutim, nedostatak obrtnog kapitala, tako da moramo pažljivo da biramo u koje poslove ćemo da ulazimo... - nabraja Stanojević

Fabrici sada predstoji da posluje tržišno i da se na što bolji način pripremi za zimski period, odnosno, period stagnacije.

- Moramo da ostvarimo značajne uštede, kako bi fabrika preživela. Upravo u tom pravcu ide i plan o smanjenju broja proizvoda, kako bi u proizvodnom programu zadržali samo one koji donose dobitak. Umesto više od 2.000 proizvoda, koliko smo ih dosad imali, smanjićemo proizvodnju na njih pedesetak, i tako ćemo imati manje troškove, i ubrzaćemo tok kapitala - naglašava Stanojević.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.