Izvor: Tanjug/Beta | Sreda, 16.11.2016.| 11:20
Izdvojite članak Odštampajte vest

Elektrifikacija puta od Ljubljane do Skoplja šansa za region

(Foto: ssguy/shutterstock.com)
Inovacije osvajaju i menjaju industriju što znači da će verovatno 50% današnjih zanimanja u roku od pet do 10 godina nestati, kaže predsednik UO preduzeća Hidria Iztok Seljak.

On je naveo primer automobilske industrije koja se, kako je rekao, pred našim očima pretvara u industriju mobilnosti budućnosti, i koja su inovacije u potpunosti "pogodile".

- Moramo tražiti nova zanimanja - rekao je Seljak i naglasio da se, uočavajući takav mega-izazov, na području našeg regiona sprema projekat Zelene Balkanike, koji podrazumeva elektrifikaciju autoputa od Ljubljanje, Zagreba, Beograda do Skoplja, i dalje.

- To znači elektrifikacija osnovne infrastrukture, deljenje automobila ("car sharing"), sa 50 vozila za početak, a pre svega, električni autobusi, a sve podsticano sopstvenom proizvodnjom u regionu, koja će povezivati naše glavne gradove - rekao je Seljak.

Prema njegovim rečima, to bi značilo da se naš region brzo pretvori iz regiona koji danas zaostaje u razvoju, u onaj koji će za 10-15 godina biti jedan od vodećih, ne samo u Evropi, nego i na svetskom nivou, rekao je Seljak.

Seljak je naveo kompaniju Uber, kao još jedan primer kompanije koja je upotrebom digitalnih tehnologija i sa inovativnim poslovnim modelom ponudila novi kvalitet - mobilnost na novi način.

- Time Uber preuzima kupce dosadašnjim izvođačima mobilnosti i postavlja ih pred jedan veliki izazov. Pre ili kasnije, biće tu još kompanija koje će to slediti. A možemo samo da zamislimo samostalno vozeća vozila, u kombinaciji sa modelom Ubera - rekao je Seljak na Samitu 100 biznis lidera jugoistočne Evrope.

On smatra da je bitno da svako u svom poslu maksimalno integriše nove tehnologije, ali na način da se zaista kreira nova vrednost u odnosu na to što konkurencija radi, a istovremeno, ističe, time se povećava vrednost i firmi, koja može da raste i zapošljava ljude.

- Želim da bude više Ubera iz našeg regiona, a ne iz Amerike, da bude više Tesli, ne iz Amerike, koja je u stvari uzela ime iz našeg regiona, nego da to stvaramo mi ovde - zaključio je Seljak.

Na sastanku Upravnog odbora Samit-a 100 biznis lidera jugoistočne Evrope, istaknut je značaj povezivanja regije u cilju zajedničkog nastupa na trećim tržištima, kao i privlačenja stranih investitora.

Prema rečima Milana Petrovića, predsednika Srpske asocijacije menadžera, na sastanku je još jednom potvrđeno da Samit kao regionalna inicijativa i platforma daje veliki doprinos osnaživanju jugoistočne Evrope i značajno utiče na razvoj i nastup regiona na trećim tržištima.

- Digitalna transformacija o kojoj smo večeras imali priliku da slušamo, jedna je od najinspirativnijih ideja koje su se do sada pojavile na Samitima u regionu i predstavlja šansu da se region transformiše i bude prepoznat kao mesto sa koga kreću ideje za budućnost. Za nas koji ovde živimo i radimo ovo je prilika da pokažemo i dokažemo da se svim raspoloživim sredstvima borimo za ideju smanjenja zagađenja odnosno zaštitu životne sredine - rekao je Petrović.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.