NavMenu

Albanski privrednici zainteresovani za ulaganja u Srbiji - U fokusu građevina, turizam i poljoprivreda

Izvor: RTS Utorak, 15.11.2016. 18:17
Komentari
Podeli
(Foto: wideonet/shutterstock.com)
Posle srpsko-albanskog poslovnog foruma održanog prošlog meseca u Nišu, albanski i srpski privrednici započeli su prve poslove. Iz Vojvodine su krenule prve probne količine brašna za pekare u Albaniji, a naredne nedelje tu zemlju posetiće predstavnici naših uljara.

Albanski privrednici zainteresovani su da u Srbiji grade stambene komplekse i tržne centre. Zanimaju ih i industrijske zone pojedinih gradova u Vojvodini, ali i u okolini Niša, gde su spremni da otvore fabriku peleta.

- Nedavno smo sa Unijom pekara Albanije posetili vaše fabrike ulja i brašna. Bili smo gosti opštine Zrenjanin - rekao je Vladimir Cuka, predsednik Albansko-srpske poslovne komore u Albaniji.

- Zainteresovani smo za oblast građevine, ali i turizma i poljoprivrede.

Prvi potpisani međunarodni ugovori odnose se na zaštitu životne sredine. Mešovita firma baviće se rešavanjem opasnog industrijskog otpada i reciklažom naftnog taloga u Albaniji.


Moderne putne i železničke saobraćajnice od Niša do albanskih luka, čija se izgradnja najavljuje, trebalo bi da pomognu da roba lakše i brže stiže do albanskog tržišta, ali i do naših potrošača, jer ima srpskih firmi zainteresovanih za uvoz voća, povrća i maslina iz te zemlje, sa kojom u trgovini beležimo suficit.

U Albaniju izvozimo struju, lekove i prehrambene proizvode, a iz nje uvozimo nameštaj, obuću, garderobu, gvožđe.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.