Izvor: seebiz.eu | Utorak, 15.11.2016.| 15:02
Izdvojite članak Odštampajte vest

Rejtinzi država nastalih raspadom SFRJ lošiji od početnih - Nakon 25 godina samo se Srbija i Slovenija bolje kotiraju

(Foto: Syda Productions/shutterstock.com)
Rejting agencija Standars&Poor’s (S&P) objavila je da je većina država koje su nastale na prostoru SFRJ ocenjena rejtingom nižim od početnog, odnosno u kategoriji "B" ili "BB", izuzev Slovenije, koja ima "A" rejting i stabilne izglede.

- Uz izuzetak Srbije i Slovenije, svima držimo rejting niži od njihovog početnog rejtinga zbog nasleđenih pitanja koja su tokom godina pritiskala njihovu kreditnu ocenu. Kako su ta pitanja ostala i dalje ključni ograničavajući faktor za rejting, njihovo rešavanje biće ključno za poboljšanje kreditnih ocena - kaže analitičar S&P-a Feliks Vinekens.

S&P drži rejting Bosne i Hercegovine na "B/B", uz stabilne izglede, Hrvatske na "BB/B", uz negativne izglede, Crne Gore na "B+/B" uz negativne izglede, Makedonije na "BB-/B", uz stabilne izglede, i Srbije na "BB-/B", uz stabilne izglede. Time sve te zemlje imaju neinvesticione rejtinge.

Većina današnjih obeležja bivših republika, poput njihove ekonomske strukture, političkih institucija, javnih finansija i monetarnih režima bila je pod uticajem i oblikovana je od strane Jugoslavije i nasilnog raspada savezne države, navodi ta agencija u izveštaju pod nazivom "Bivše jugoslovenske republike 25 godina nakon pada Jugoslavije. Gde su sada?".
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.