NavMenu

Tehnologija kompanije Hydrogen Technologies osvaja svet - Mašina za uklanjanje gareži iz motora i izduvnih sistema vozila jedinstvena po tehničkim karakteristikama energetske efikasnosti

Izvor: eKapija Ponedeljak, 14.11.2016. 18:00
Komentari
Podeli

Pre tri i po godine beogradska firma Hydrogen Technologies počela je da testira na tržištu jedinstvenu tehnologiju za uklanjanje gareži iz motora i izduvnih sistema vozila i mašina. Nakon više od 1.000 motora tretiranih vodonikom, mašina je danas dostupna u njihovom novootvorenom Centru za dekarbonizaciju motora u Zemunu, koji je i svojevrstan showroom. Od kada se pojavila, ova "zelena" tehnologija pravi je "bum" na tržištu, a već je pronašla put i do kupaca u svetu.

Direktor firme Branko Hinić kaže da je zadovoljan reakcijama korisnika, iako je mašina i dalje novina ne samo u regionu, nego i na svetskom tržištu.

- Veliki broj vlasnika servisa iz Srbije i regiona je testirao tehnologiju na sopstvenim vozilima i većina njih nas je preporučila svojim klijentima, tako da sada pregovaramo o otvaranju novih centara za dekarbonizaciju motora po većim gradovima, kroz sistem franšize – priča Hinić.

Kako objašnjava naš sagovornik, kao osnovni "energent" za čišćenje motora upotrebljava se velika količina HHO gasa (vodonik i kiseonik), koji se dobija elektrolizom vode. Za te potrebe je napravljena mašina u kojoj je "srce" - generator HHO gasa velikog kapaciteta, koji je jedinstven u svetu po tehničkim karakteristikama energetske efikasnosti.

Razlog zbog kojeg se tim kompanije Hydrogen Technologies odlučio da uloži značajna sredstva u ovaj proizvod, bez ikakve pomoći domaćih institucija, banaka ili fondova, je ogroman uticaj ove tehnologije, pre svega na smanjenje štetnih izduvnih gasova na motorima koji se podvrgnu ovom tretmanu od 30 minuta.

Nakon tog tretmana, manje se prljaju sklopovi motora, što im produžava radni vek, primetno mirnije rade, veća snaga je nešto što se podrazumeva, a veliki procenat vozila ima i zabeleženu manju potrošnju goriva.

Kreće isporuka za Veliku Britaniju i Nemačku

Cilj kompanije Hydrogen Technologies od samog početka bio je da proizvod ponude stranim kompanijama. Iako nisu žurili sa plasiranjem tehnologije, kako bi pripremili proizvod za serijsku proizvodnju i dobijanje CE oznake, već su pristigle prve porudžbine iz Velike Britanije i Nemačke.

- Osim toga, blizu smo realizacije saradnje za tržišta Indije, Pakistana, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Sjedinjenih Američki Država, a takođe i za zemlje regiona. Isporuku prvih mašina za Britaniju i Nemačku očekujemo za 20-ak dana. Zanimljivo je da nismo mi tražili partnere, već da su oni pronašli nas. Dosta njih u svetu prati naš rad poslednjih godina, a kada smo bili spremni da objavimo rezultate i promovišemo tehnologiju, počeli smo da dobijamo i pozive za konkretnu saradnju.

Hinić kaže da je pre tri i po godine, kada su počeli prva testiranja i ozbiljniji razvoj, postojala samo jedna firma na svetskom tržištu koja je imala potpuno razvijen proizvod. Dodaje da su i domaća i inostrana javnost, inače, vrlo malo upoznati sa ovom tehnologijom, i uopšte tehnologijom proizvodnje vodonika iz vode i njegovom upotrebom u motorima sa unutrašnjim sagorevanjem.

U prilog tome govori i činjenica da je firma Hydrogen Technologies bila prva zvanično registrovana na tlu Evrope za proizvodnju vodonik generatora, koji se primenjuju u automobilskoj industriji.

- Evropsko tržište poseduje skromno znanje o ovoj tehnologiji, mada se situacija rapidno menja poslednjih 1-2 godine. Sa druge strane tržište SAD ima na stotine manjih ili većih firmi i individualaca koji se bave sličnom tehnologijom, ali i veoma malo onih koji su ovladali tehnologijom proizvodnje velike količine vodonika iz vode (elektrolizom vode), a koja je osnov dobre mašine za dekarbonizaciju motora.

Zato, dodaje naš sagovornik, prezentacija i upoznavanje tržišta sa ovom tehnologijom nije nimalo jednostavna, i Hydrogen Technologies je jedan od pionira u ovoj oblasti.

- Svakako je jednostavnije to raditi tamo gde je razvijena svest o uticaju fosilnih goriva na životnu sredinu i njena prevelika konzumacija i finansijski uticaj u svakodnevnom životu i radu - ističe Hinić, zbog čega, kako kaže, u inostranstvu i vlada veći interes za njihove proizvode.

Kompletan sadržaj Tematskog biltena "Buđenje industrije u Srbiji" možete pročitati OVDE.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.