NavMenu

Uspešno čak 90% javnih nabavki - Napredak u suzbijanju neregularnosti i povećanju efikasnosti postupaka

Izvor: RTS Petak, 11.11.2016. 09:17
Komentari
Podeli
Direktor Uprave za javne nabavke Predrag Jovanović rekao je za RTS da su napravljeni pomaci u procesu javnih nabavki, kao i da se teži smanjenju neregularnosti i povećanju efikasnosti tih postupaka.

On je, gostujući u Dnevniku RTS-a, naveo da je značajan napredak ostvaren u suzbijanju neregularnosti postupaka javnih nabavki.

- Čak 90% javnih nabavki je uspešno, dok se 10% proglašava neuspešnim zbog neregularnosti - kaže Jovanović i ističe da je pomak napravljen i u transparentnosti nabavki.

- Pre četiri godine učešće tih postupaka koji nisu bili transparentni bio je 28%, sada je to svedeno na 3%. Sada su to većinom javne nabavke i na evropskom proseku smo - napominje Jovanović.

Govoreći o preporukama Evropske komisije, on objašnjava da se ključna preporuka odnosi na suzbijanje neregularnosti postupaka, kao i uvođenje ekonomski najprihvatljivije ponude.

- To podrazumeva da u postupku javnih nabavki ne uzimamo u obzir samo cenu, već i kvalitet i druge kriterijume - ističe direktor Uprave za javne nabavke.

Jovanović je naveo da se u Evropskoj uniji u čak 80% postupaka javnih nabavki u obzir uzima i kvalitet, dok se kod nas u 84% slučajeva gleda se samo cena.

Objašnjavajući na koji način će se procenjivati kvalitet prilikom javnih nabavki, Jovanović kaže da će se preuzeti dobra praksa zemalja članica EU.

- Njihova praksa je da u postupcima javnih nabavki koriste i ekonomiste, doktore, inženjere. U zavisnosti od toga šta se nabavlja koriste se stručnjaci za tu oblast - napomenuo je direktor Uprave za javne nabavke.

Prema njegovim rečima, Srbija je u poslednje dve godine preduzela niz mera kako bi se povećala efikasnost postupka, pa je tako u 2014. godini postupak u proseku trajao 77 dana, a u ovoj godini 61 dan.

- Ideja je da postupak bude efikasan, brz i da što kraće traje - zaključio je Jovanović.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Agro, Finansije

Digitalno svinjarstvo - Kupite Pig token, a posle dve i po godine dobijate 100 kilograma svinjetine

Uzgajate svinje, a ne odlazite na farmu, nema blatnjavih čizama, ni ustajanja u cik zore da bi se nahranile životinje. Zvuči filmski, ali nije. Krešimir Kuterovac, stočar iz Hrvatske, pokrenuo je sa kompanijom Beyondi i Blok Be platformu GoAgro pomoću koje svako može da postane stočar, a da posao uzgajivača svinja radi neko drugi. - Vi kupujete digitalni oblik svinje - PigNFT (Pig token). Minimalna cena je 220 EUR za koju posle dve i po

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.