Izvor: Beta | Petak, 11.11.2016.| 12:05
Izdvojite članak Odštampajte vest

ŠOŠKIĆ: Evropska komisija upozorila na nizak nivo investicija

Dejan Šoškić
Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Dejan Šoškić rekao je u četvrtak, 10. novembra 2016. godine, da je Evropska komisija (EK) u izveštaju o napretku Srbije s pravom upozorila da je nivo investicija nizak za veći privredni rast.

- Srbiji su potrebne veće investicije od 25% bruto domaćeg proizvoda (BDP) kako bi podigla stope ekonomskog rasta iznad 2,5%, jer su zemlje u regionu - Makedonija, Bosna i Hercegovina i Albanija, ostvarile značajniji rast ove godine, a to će postići verovatno i sledeće. Dugoročno održive visoke stope rasta rešavaju problem budžetskog deficita i javnog duga - rekao je Šoškić.

Izveštaj je, prema njegovim rečima, dosta objektivan i podseća na nezavršene poslove u reformi pravosuđa, javne administracije i borbi protiv korupcije.

- Ozbiljne slabosti, što je uočila EK, postoje i u vladavini prava, a nezaposlenost i javni dug su visoki - rekao je Šoškić.

On je dodao da je pozitivno to što je, kako je uočila EK, smanjen deficit budžeta i započeta reforma javnih preduzeća, ali da u domenu malih i srednjih preduzeća ima prostora za unapređenje.

- Poslovno okruženje je nepredvidivo, parafiskalni nameti su visoki, a podsticaji za mala i srednja preduzeća nedovoljni - rekao je Šoškić.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.