NavMenu

Potpuna automatizacija kranova postaje standard u Industriji 4.0 - Demag Cranes and Components razvio sistem daljinskog nadzora vertikalnog transporta u realnom vremenu

Izvor: eKapija Ponedeljak, 14.11.2016. 17:58
Komentari
Podeli
Povezivanje proizvodnih mašina u jednu celinu odavno je postalo standard u industriji. Automatizovane proizvodne linije su još početkom devedesetih godina predstavljale ozbiljnu stratešku prednost i omogućavale značajno smanjenje proizvodnih troškova. Međutim, automatizacija vertikalnog transporta, u proizvodnim pogonima i logističkim centrima, donedavno je predstavljala daleku budućnost.

Demag Cranes and Components, vodeći evropski i jedan od najvećih svetskih proizvođača opreme za vertikalni transport (kranova), postavio je za 2017. i 2018. godinu jedan od glavnih strateških ciljeva, u okviru razvojne kampanje Industrija 4.0 - potpunu automatizaciju i integraciju sistema za vertikalni transport u proizvodne cikluse.

U periodu 2012-2015. Demag je kompletne upravljačke sisteme kranova prebacio iz analognih u digitalne. To znači da je svaki kran opremljen mikroprocesorom koji vrši nadzor nad svim relevantnim parametrima rada. Na taj način je bezbednost kranova podignuta na veoma visok nivo, što je bio i jedan od osnovnih preduslova za potpunu automatizaciju standardnih kranova i mogućnost njihove potpune integracije u automatske proizvodne sisteme.

Takođe, to je za posledicu imalo nastanak revolucionarnog dijagnostičkog sistema - IDAPSY, putem kojeg je moguće utvrditi i najsitnije neispravnosti i poremećaje u radu kranova. IDAPSY je svu svoju snagu pokazao u proizvodnim procesima, jer je bilo moguće, kroz preventivno održavanje, sprečiti nastanak otkaza u radu sistema. Koliko je IDAPSY bio revolucionaran govori i podatak da konkurencija i dalje nema adekvatan odgovor na ovakvo sistemsko tehničko rešenje.

Period 2015-2016. posvećen je razvoju daljinskog nadzora rada kranova u realnom vremenu. Početkom 2016. nastao je Demag Status Control – sistem koji se sastoji od elektronskog sistema za akviziciju podataka, koji se nalazi na kranu, i GSM modema (ili industrijskog WiFi rutera), koji podatke prenosi do servera na kojem se podaci sakupljaju i analiziraju. Na taj način omogućena je rana detekcija potencijalnih problema u radu svakog sistema, kao i mogućnost otklanjanja nepravilnosti u radu kranova, pre nego što dovedu do otkaza sistema. Parametri rada kranova se menjaju daljinski, preko servisnog interfejsa, što omogućava siguran rad sistema čak i u kritičnim trenucima, kao i dobijanje na vremenu, kako bi se eventualno servisiranje omogućilo u okviru sledećeg, planskog, servisnog intervala, a ne tokom otkaza sistema.

Očekuje se da Demag Status Control može da doprinese velikoj uštedi u proizvodnim procesima, kroz povećanje pouzdanosti, odnosno smanjenje broja otkaza koji dovode do prestanka rada krana.

Srbija ne zaostaje u implementaciji novih tehnologija

Prvi ovakvi sistemi u jugoistočnoj Evropi biće ugrađeni u sve kranove koji su trenutno u fazi montaže u proizvodnim pogonima kompanije Mei Ta Europe u Bariču. Kompanija Mei Ta Europe je trenutno u fazi završetka greenfield investicije u novu fabriku u kojoj će biti montirana najmodernija oprema za proizvodnju rezervnih delova za automobilsku industriju. Sve proizvodne linije će opsluživati kranovi koje su u kooperaciji proizvele kompanije Demag i Tecon sistem, koji će u sebi imati ugrađene Demag Status Control sisteme. U toku naredne godine u planu je i pokretanje pilot projekta u kompaniji Michelin, koji podrazumeva ugradnju Demag Status Control sistema na kranovima koji su ugrađeni u protekle tri godine.


Sledeći korak je predviđen za 2017. i 2018. godinu i podrazumeva prve modele kranova koji će moći jednostavno da se integrišu u automatizovane proizvodne procese, kroz jednostavne korisničke aplikacije. Ovakvi sistemi su još uvek u fazi testiranja prototipova, ali se očekuje da puna integracija postane moguća već za nešto više od godinu dana.

Demag Status Control sistemi postaju standardni elementi u novim kranovima, a sve je veći broj fabrika u Evropi koje ovaj sistem montiraju i na stare kranove, kako bi imale potpunu kontrolu nad svim parametrima rada kranova, a samim tim i proizvodnog procesa.

Činjenica koja ohrabruje je da Srbija po pitanju implementacije novih tehnologija ne zaostaje za Evropom i Demag Status Control sistemi postaju sastavni delovi savremenih proizvodnih linija koje se ugrađuju u moderne proizvodne sisteme. To implicira i da će kroz koju godinu biti moguće implementirati i potpunu automatizaciju na standardne kranove u proizvodnji, u fabrikama u Srbiji koje prate inovativne trendove na evropskom i svetskom tržištu, što je sigurno jedan od koraka ka postizanju veće konkurentnosti na globalnom nivou.

Kompletan sadržaj Tematskog biltena "Buđenje industrije u Srbiji" možete pročitati OVDE.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.