NavMenu

Lizing kompanije u Srbiji uknjižile 217 mil EUR novih plasmana - Najveći rast kod nabavke komercijalnih vozila

Izvor: eKapija Četvrtak, 10.11.2016. 15:47
Komentari
Podeli
(Foto: ChameleonsEye/shutterstock.com)
Tržište finansijskog lizinga u Srbiji nastavilo je da beleži rast, pokazuju rezultati analize tržišta za treći kvartal 2016. godine koje je objavila Asocijacija lizing kompanija Srbije (ALCS).

Uknjiženo je 217 mil EUR novih plasmana, što je za 41 mil EUR više u odnosu na isti period prethodne godine. Najveći rast od preko 25 mil EUR zabeležio je segment finansiranja komercijalnih, teretnih i ostalih vozila, a prate ga segment mašina i oprema, putničkih vozila, kao i segment nekretnina.

Teodora Milenković, generalni sekretar Asocijacije lizing kompanija Srbije (ALCS), navodi da su razvoj privrede i veće investicije uticale na rast lizinga i u 2016. godini.

- Lizing je značajna podrška razvoju privrede pre svega jer podržava ulaganje u osnovna sredstva. Kako bi pratili potrebe privrede, povećali konkurentnost na tržištu i produktivnost poslovanja, preduzeća sve češće svoje investicije finansiraju putem lizinga, pre svega jer je predmet lizinga ujedno i obezbeđenje, a lizing prate i druge pogodnosti poput fleksibilnosti i brzih procedura odobrenja - rekla je ona.

U trećem kvartalu 2016. godine vrednost novozaključenih ugovora porasla je u svim delatnostima, a posebno u delatnosti saobraćaja i informisanja. Od početka godine ove kompanije su, putem lizinga, u privredu Srbije investirale više od 78 mil EUR.

Ukupna vrednost novozaključenih ugovora finansijskog lizinga porasla je za 23,4 procenata u odnosu na isti period 2015. godine. Finansiranje komercijalnih, teretnih i ostalih vozila iznosi 95,62 mil EUR novih plasmana. Finansiranje mašina i opreme zabeležilo je ukupnu vrednost od preko 50 mil EUR, što je 7 miliona više u odnosu na isti period prethodne godine.

Rast finansirane vrednosti putničkih vozila je preko 6 mil EUR, a ukupna vrednost plasmana od početka godine iznosi 65 mil EUR. U ovoj godini finansiranje nekretnina putem finansijskog lizinga iznosi 5 mil EUR odnosno 2 mil EUR više u odnosu na isti period 2015. godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.