NavMenu

Vlada Srbije usvojila tri pravosudna zakona - Najveće promene u borbi protiv korupcije u poslednjih 15 godina

Izvor: Tanjug Četvrtak, 10.11.2016. 11:01
Komentari
Podeli
(Foto: Andrey Popov/shutterstock.com)
Vlada Srbije usvojila je predloge izmena i dopuna Krivičnog zakonika, Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u borbi protiv organizovanog kriminala. Usvojen je i predlog izmene i dopune Zakona o oduzimanja imovine stečene krivičnim delom, koji će se sledeće sedmice naći pred Skupštinom Srbije.

Državni sekretar u ministarstvu pravde Radomir Ilić rekao je da je Ministarstvo pravde preložilo izmene i dopune Krivičnog zakonika u delu koji se odnosi na privredni kriminal i na zloupotrebe službene dužnosti.
- Ovo su najveće promene KZ kada je u pitanju antikorupcijska borba u poslednjih 15 godina - istakao je Ilić.

Predlog izmena i dopuna Krivičnog zakonika predviđa preciziranje postojećih i uvođenje osam novih krivičnih dela protiv privrede tako da će ih, ukoliko se predviđena rešenja usvoje, ukupno biti 33.

Nova krivična dela predviđena Nacrtom zakonika su - prevara u obavljanju privredne delatnosti, pronevera u obavljanju privredne delatnosti, zloupotreba zastupanja u obavljanju privredne delatnosti, zloupotreba poslova upravljanja i nadzora u obavljanju privredne delatnosti, zloupotreba u postupku privatizacije, primanje mita u obavljanju privredne delatnosti, davanje mita u obavljanju privredne delatnosti.

Tu spada i krivično delo prevara u osiguranju, koje je uvedeno izmenama i dopunama Krivičnog zakonika iz 2009. godine, ali je novim Nacrtom sasvim drugačije postavljeno, odnosno onako kako je to uobičajeno u stranom zakonodavstvu.

Takođe, za neka krivična dela kao što je poreska utaja i zloupotreba položaja odgovornog lica, Nacrtom se predviđa drugačiji zakonski opis prilagođeniji realim privrednim kretanjima u državi.

Postojeća krivična dela njih 25, su poreska utaja, neuplaćivanje poreza po odbitku, zloupotreba ovlašćenja u privredi, zloupotreba položaja odgovornog lica, zlopotreba u vezi sa javnom nabavkom, zloupotreba monopolističkog položaja, prouzrokovanje stečaja, prouzrokovanje lažnog stečaja, oštećenje poverilaca, izdavanje čeka i korišćenje platnih kartica bez pokrića.

Tu su i krivična dela nedozvoljena proizvodnja, nedozvoljena trgovina, krijumčarenje, onemogućavanje vršenja kontrole, neovlašćena upotreba tuđeg poslovnog imena i druge posebne oznake robe ili usluga, narušavanje poslovnog ugleda i kreditne sposobnosti, obmanjivanje kupaca, odavanje poslovne tajne, falsifikovanje novca, falsifikovanje hartija od vrednosti, falsifikovanje i zloupotreba platnih kartica, falsifikovanje znakova za vrednost, falsifikovanje znakova, odnosno državnih žigova za obeležavanje robe, merila i predmeta od dragocenih materijala, pravljenje, nabavljanje i davanje drugom sredstava za falsifikovanje i pranje novca.

Vlada je takođe usvojila i Predlog novog zakona o organizaciji nadležnosti državnih organa u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, koji predviđa i mogućnost osnivanja "udarnih timova" pod rukovodstvom tužioca koji će se baviti posebno komplikovanim finansijskim istragama.

Tim zakonom biće regulisano i pitanje rada finansijskih forenzičara koji će biti zaduženi da pomažu tužiocima u istragama finansijskog kriminala.

Treći zakon koji je prošao Vladu, jesu izmene i dopune Zakona kojim se reguliše oduzimanje imovine stečene krivičnim delom u skladu sa evropskim standardima.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.