Izvor: Politika | Sreda, 09.11.2016.| 08:36
Izdvojite članak Odštampajte vest

Stao izvoz kukuruza - Sledi interventni otkup 50.000 tona za robne rezerve

(Foto: smereka/shutterstock.com)
Izvoz kukuruza i rast cena zakočio je nizak vodostaj Dunava, jer brodovi teško ulaze u luke i pronalaze plovni put. Srbija još nije uspela da izveze kukuruz koji je ranije prodat, a Vukosav Saković, direktor Žita Srbije, rekao je da zbog toga može da se dogoditi da nam u finalu berbe nedostaju skladišta.

– Ako vodostaj poraste i cena bi se pomerila. Možda se to i dogodi do nove godine. Za sada nema rasta cena – rekao je Saković.

Vlada Srbije uskoro će najverovatnije doneti odluku o otkupu 50.000 tona merkantilnog kukuruza za potrebe Državnih robnih rezervi.

Kako je za portal Agroservis izjavila Zorica Anđelković, v. d. direktor Robnih rezervi, prema tom predlogu gazdinstva će imati priliku da ponude za otkup najviše 100 tona, a zadruge 200 tona kukuruza, po ceni od 16,5 dinara po kilogramu. Ratari koji se odluče za ovu isporuku imaće na raspolaganju oko 50 skladišta gde će biti preuziman kukuruz. Kako se navodi, ovaj otkup će se razlikovati od ranijih po tome što neće biti zaključenja ugovora prema redosledu prijava, već će se uzeti u razmatranje sve ponude i iz svih regiona zbog ravnomernijeg otkupa.

Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, izjavio je za taj portal da ova količina kukuruza ne predstavlja veliki pomak u odnosu na ponudu na tržištu, ali naspram potpune stagnacije u izvozu (zbog niskog vodostaja Dunava) može biti od koristi za ratare dok se situacija ne poboljša.

Stručnjaci koji prate trgovinu žitaricama očekuju da se sadašnja cena kukuruza neće smanjivati, već da će imati blagi rast početkom naredne godine. Pitanje je i da li za sve količine očekivanog roda postoje odgovarajuća skladišta. Zbog toga se može dogoditi da su kapaciteti kod ovlašćenih skladištara Robnih rezervi popunjeni ranijim otkupom, što može zakočiti ili usporiti kupovinu najavljenih 50.000 tona kukuruza.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.