NavMenu

Građani Srbije ne mogu da "presele" novac u inostranstvo - Dinarska štednja isplativija od ponude banaka u regionu

Izvor: eKapija Utorak, 08.11.2016. 16:11
Komentari
Podeli
(Foto: Mark Poprocki/shutterstock.com)
Građani Srbije ne mogu da otvore devizne štedne račune u inostranstvu, navodi Narodna banka Srbije (NBS) i ukazuje da su neosnovana pisanja pojedinih medija o tome da bi štednja stanovništva zbog viših kamata i boljeg poreskog tretmana mogla da se "preseli" iz Srbije u druge zemlje.

Mogućnost "preseljenja" štednje nije zakonski utemeljena, a preporuke u tom pravcu predstavljale bi pozivanje na kršenje zakona, navodi se u saopštenju NBS.

Centralna banka je podsetila da kamatne stope na dinarsku štednju u Srbiji trenutno iznose 3-4,5% na štednju oročenu do godinu dana, što je relativno atraktivnije u odnosu na štednju u zemljama u okruženju, a da se pri tom prihod na kamatu od dinarske štednje ne oporezuje.

- Kada se porede kamatne stope na deviznu štednju, potrebno je imati u vidu i činjenicu da je u međunarodnom okruženju došlo do značajnijeg pada kamatnih stopa, te da visinu kamatnih stopa banaka uvećavaju i određene riziko premije (rejting banke i zemlje u kojoj posluje) - navela je NBS.

Bankarski sektor u Srbiji je, kako je istaknuto, stabilan i dobro kapitalizovan, a Srbija ima viši rejting od Crne Gore i BiH.

- U kontinuitetu se beleži povećanje makroekonomskih izgleda zemlje, o čemu svedoče i poslednje ocene MMF-a u sprovođenju aranžmana iz predostrožnosti - navela je NBS.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.