NavMenu

Milijarde duga u računima - Naplata komunalnih usluga neznatno povećana

Izvor: Novosti Utorak, 08.11.2016. 09:17
Komentari
Podeli
(Foto: Lisa S./shutterstock.com)
Ne mere se milijardama samo krediti koje otplaćujemo bankama narednih 20 godina. Po džep građana mnogo su opasnije milijarde dinara koje je već trebalo da platimo na ime utrošene struje, grejanja, vode, telefona, gasa.

Koliko smo zaista dužni za neplaćene račune nedokučiv je podatak. Moguće je tek napraviti grubu skicu sa svega nekoliko preciznih podataka. A oni pokazuju da za struju dugujemo 19,6 milijardi dinara i za grejanje toplanama još oko 20 milijardi. Znatno veći deo ovih iznosa odnosi se na građane, a manji na privredu.

Na ovo treba dodati još 20 milijardi duga Beograđana za komunalije, a gde su drugi gradovi? Gde su neplaćene kazne za parkiranje, za "švercovanje" u javnom prevozu, za neplaćeni porez?

- I poslovanje JP Srbijagas je, u finansijskom smislu, otežano usled velikih dugovanja kupaca za isporučeni prirodni gas - rečeno je Novostima u ovoj kompaniji.
- Ukupna potraživanja, i dospela i nedospela zajedno, na dan 6. oktobra ove godine iznose 106 milijardi dinara, odnosno 861 mil EUR. Najveći deo ovog iznosa odnosi se na dug toplana.

Zbirna evidencija dugovanja građana ne postoji, osim električne i toplotne energije, za koje je moguće dobiti okvirne podatke na nivou Republike. Ostali dugovi morali bi da se zbrajaju po lokalnim samoupravama, javnim preduzećima, opštinskim sudovima. Otkako je uspostavljen sistem javnih izvršitelja, od čijeg dolaska na kućni prag zaziru svi dužnici, naplata prvenstveno komunalnih potraživanja se znatno popravila. Komora izvršitelja poseduje podatke o dugovima građana i firmi, ali je reč samo o iznosima za koje su ih poverioci utužili.

Prema Izveštaju o radu za 2015. godinu, javni izvršitelji su lane primili ukupno 334.320 komunalnih predmeta, gde su dužnici građani i pravna lica.

(Foto: Andrey_Popov/shutterstock.com)
- Ukupan iznos potraživanja za komunalne i slične usluge u predmetima u kojima su javni izvršitelji postupali u 2015. godini je 33.013.615.316 dinara i za fizička i za pravna lica - rečeno je Novostima u Komori izvršitelja.

Koliko smo zaista dužni pokazuju i poslednji mesečni podaci Komore. Prema izveštaju o zahtevima poverilaca samo za septembar ove godine, javni izvršitelji primili su ukupno 23.865 predmeta za izvršenje, od kojih se čak 22.543 odnosi na građane-dužnike. Najviše predmeta odnosi se na dugovanje beogradskom Infostanu, čak 9.231, pa potom Telekomu Srbija 6.208. Svi ostali poverioci u proteklom mesecu imali su manje od po hiljadu zahteva prema svojim dužnicima.

Kada je reč o iznosima, tu, naravno, prednjače firme sa višemilionskim dugovima. Među građanima, jedno od najvećih pojedinačnih dugovanja, prema septembarskim predmetima, iznosi čak 2,26 miliona dinara neplaćenih računa prema JKP Vodovod i kanalizacija Pančevo. Još jedan dužnik, fizičko lice, prema istom javno-komunalnom preduzeću ima neplaćenih računa za više od milion dinara. Nasuprot tome, ima i dugova od svega 900 dinara koje je, na primer, Parking servis Niš prosledio izvršiteljima za naplatu.

Beogradsko javno-komunalno preduzeće Infostan nije odustalo od naplate svojih starih potraživanja. Ovo preduzeće ima oko 375.000 starih, nerešenih predmeta koji se vode pred nadležnim sudovima. Kada je reč o novim dugovanjima, neplatiše komunalnih usluga u Gradu Beogradu mogu da očekuju da im dug na naplatu stigne preko - javnog izvršitelja.

U Infostanu ističu da deo građana ne plaća račune zbog egzistencijalne ugroženosti, dok drugi ni po kom osnovu nisu socijalno ugroženi, već izbegavaju da izmire obaveze.

- Ukupna dugovanja građana pre početka akcije reprograma iznosila su 20 milijardi dinara - navode u Infostanu. - U akciji reprograma 18.343 korisnika potpisalo je ugovor o priznanju duga i plaćanju na rate po veoma povoljnim uslovima, na iznos od blizu tri milijarde dinara.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Finansije

Kompanija Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus želi da kupi 17% u Addiko banci

Kompanija srpskog biznismena Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus Ltd. želi da kupi manjinski deo u Addiko banci, čije je sedište u Beču, i koja se specijalizovala za "retail" bankarstvo. Kostić nastoji da uveća svoj udeo na bankarskom tržištu Evrope, piše Bloomberg. Agri Europe je tražio da otkupi udeo od oko 17% u Addiko banci preko javne ponude za preuzimanje akcija, pokazuju podaci iz ponude u koju je Bloomberg imao uvid. S druge

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.